Dnes bude zveřejněna zpráva o stavu hazardu v Česku

23.07.2015 6:28

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil a šéf národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík zveřejní dnes výroční zprávu o hazardním hraní za loňský rok. Představí také plán kroků proti hazardu, který chystá vláda.

Dnes bude zveřejněna zpráva o stavu hazardu v Česku
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

Podle dřívější studie by v Česku mohlo být kolem 42.000 lidí se závislostí na hraní automatů, videoloterijních terminálů či na sázení. Celkem asi 168.000 Čechů a Češek by mohlo mít s hraním potíže. Data za loňský rok podle autorů ukazují, že přibývá zvlášť mladých lidí, kteří mají s hazardem zkušenosti. Týká se to hlavně on-line hraní.

Vobořil už dřív řekl, že by se trh s hazardními hrami měl regulovat. Obce a města by měly mít možnost nabídku na svém území omezit, kraje by měly zajistit prevenci a léčebné služby. Upravit by se mohla třeba rychlost sázení, výška sázek, registrace i vyloučení lidí z registru dlužníků z hraní. Počítat by se mělo i s větším zapojením společností, které hazard nabízejí.

Ve Sněmovně je nyní návrh novely, která má zvýšit odvod z loterií o pět procentních bodů na 25 procent a zdvojnásobit denní místní poplatek za každý hrací přístroj a zařízení na 110 korun. Koalice chce předlohu podpořit. Lidovci a sociální demokraté chtějí, aby se peníze vybrané navíc využily na sport a prevenci gamblerství. Novela má posloužit jako dočasná náhrada za chystaný zákon o hazardních hrách, jehož příprava se protahuje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…