Do 25. srpna má být hotov pozměňovací návrh ke státní službě

12.08.2014 20:55

Legislativci mají do 25. srpna zpracovat komplexní pozměňovací návrh k zákonu o státní službě. O dva dny později se má normou znovu zabývat sněmovna, která ji vrátí do druhého čtení. Dohodla se na tom dnes pracovní skupina ke služebnímu zákonu. Diskutovala také o otevření státní správy nebo nároku na jmenování po výběrovém řízení.

Do 25. srpna má být hotov pozměňovací návrh ke státní službě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

„Bavili jsme se o větší možnosti otevření státní správy lidem zvenku," charakterizoval hlavní bod dnešního jednání lidovecký místopředseda Jan Bartošek. Poslankyně TOP 09 Věra Kovářová, která se schůzky zúčastnila, ČTK řekla, že prostupná by měla být státní správa především „v nižších patrech". „Náměstek pro státní službu a státní tajemníci budou pak vybíraní z okruhu lidí, kteří se státní správou mají už nějaké zkušenosti," řekla.

Dienstbier varoval před nedostatkem času

Pokud jde o nárok na jmenování do funkce představeného po výběrovém řízení, připraví podle Kovářové legislativci několik variant. Jednou z nich bude možnost, že si příslušný služební orgán bude moci vybrat třeba z prvních tří lidí, kteří nejlépe uspějí ve výběrovém řízení.

„Myslím, že to druhé čtení by po dohodě mělo pravděpodobně proběhnout ve sněmovně začátkem září," odhadla další vývoj. Bartošek zmínil, že by tomu mohla předcházet ještě jedna schůzka pracovního týmu. Rád by, aby dolní komorou návrh definitivně prošel do konce září, protože podle něj příliš času nezbývá.

Právě před nedostatkem času na kvalitní přepracování normy a přípravu státní služby na ni varoval minulý týden ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Ten původně práce na zákonu vedl, ale po kompromisu mezi vládou a částí opozice, s nímž nesouhlasí, se jich vzdal. Na zákonu tak nyní pracují především odborníci z Ministerstva vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…