Do Prahy se sjeli rozzlobení učitelé a chtěli vyšší mzdy. Ty ale zpražil ministr Pilný: Vím, že práci děláte spíše jako poslání než povolání...

01.09.2017 18:00

REPORTÁŽ V pátek 1. září se zástupci učitelských organizací a iniciativ symbolicky sešli v prostorách Betlémské kaple, aby dali najevo nesouhlas se stále nízkým finančním ohodnocením své profese. Na místo, kde kázal Jan Hus, se v začátek školního roku sjeli učitelé všeho druhu, akademické pracovníky nevyjímaje. Tématem setkání nebylo nic jiného než po celé dekády znovu a znovu omílané navýšení pedagogických platů.

Do Prahy se sjeli rozzlobení učitelé a chtěli vyšší mzdy. Ty ale zpražil ministr Pilný: Vím, že práci děláte spíše jako poslání než povolání...
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Učitelky nebojme se ozvat

Setkání mělo podle organizátorů vyjádřit touhu pokračovat v dialogu. Na sociálních sítích pedagogové začleněni v jednotlivých iniciativách již řadu měsíců vybízejí k avizované stávce. Situace se rozbouřila zejména v reakci na nepřijetí kariérního řádu a dále i zjištění, že platy určené na kariérní řád budou přesměrovány na inkluzi.

Možná stávka pedagogů ale hrozí i dále. Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka odbory, pokud v pondělí koaliční rada požadavkům učitelů nevyhoví, vyhlásí stávkovou pohotovost. Na setkání pedagogů a akademiků nechyběla ani exministryně školství  Kateřina Valachová (ČSSD), která ve své agendě udělala z učitelských platů opět téma. Velká část osazenstva prostoru z řad učitelů byla oblečena do modrých triček kampaně „konec levných učitelů“, kterou Valachová dříve spustila s předsedou školských odborů Františkem Dobšíkem.

Ač se Valachové podařilo učitelům na tarifních platech lehce přidat, pedagogická veřejnost spokojena není. Přínos Valachové se podle názoru značné části z nich rovnal na výplatní pásce pětistovce, jak byly ParlamentníListy.cz v nedávné minulosti několikrát upozorněny. Krátce před volbami se z platů pedagogických profesí opět stává politikum. Velké navýšení slibuje učitelům například STAN. Přisazuje si ale i ČSSD. Ministr školství i premiér již vyjádřili odborům v jejich postoji podporu. Odbory žádají zvýšení platu učitelů v regionálním školství do roku 2020 na 130 procent průměrné mzdy v Česku. Ta přitom v Česku ve čtvrtletí letošního roku činila 27.889 korun.

Na takové akci nemohla Kateřina Valachová (ČSSD) chybět. A přidal se i Jaroslav Zavadil (Foto: Jonáš Kříž)

Úvodem akce vystoupili čelní představitelé pedagogických i akademických organizací. A opět zazněla kousavá informace o tom, že čeští učitelé jsou ze všech zemí organizace OECD placeni zdaleka nejhůře. Podle rektora Univerzity Karlovy a předsedy České konference rektorů Tomáše Zimy je české školství ve „vážné situaci“. Učitelé podle něj často řeší existenční problémy. „Bez dobře zaplacených učitelů nemůže být kvalitní a dobrá škola,“ uvedl Zima.

Jakub Fišer z Centra pro studium vysokého školství se následně vytasil se statistikou. „V průměru se v zemích OECD dává 4,8 procenta HDP. V Česku je to ale 3,4 procenta HDP. U nás chybí asi 70 miliard korun,“ uvedl. Podobné to je podle něj i v oblasti celkových veřejných výdajů ve školství. V průměru v nich jde na školství více než 11 procent, v Česku je to jen osm procent. Ze zemí OECD je v tom, kolik finančních prostředků věnuje stát na školství, Česká republika úplně poslední.

Podle předsedkyně Asociace základních škol Hany Stýblové je situace ve školství „kritická“. „Společnost nezajímá, jaké podmínky pro svou práci učitel má.“ Čeští učitelé jsou podle ní „nejhůře placenými vysokoškolsky vzdělanými zaměstnanci“ a „velmi levnou pracovní silou“. Stýblová rozvedla i názor, který předtím prezentoval i Zima, a sice, že učitelé budou na školách čím dál tím více chybět.

Do základních škol podle ní nastupují velmi silné ročníky. Nedostatek učitelů ředitelé škol řeší již nyní. „Proč učitelé vlastně nejsou? Odpověď je snadná. Naše profese není lukrativní,“ uvedla Stýblová.

Kdopak jen ty děti bude učit? (Foto: Jonáš Kříž)

„Připravujeme se na budoucnost za podmínek, za kterých by málokterý vysokoškolsky vzdělaný člověk chtěl pracovat. A pochopitelně, proč by chtěl pracovat, když vynaložené práci neodpovídá finanční ohodnocení,“ dodala. Stav na základkách je podle ní alarmující. „Potřebujeme ohodnotit stávající učitele tak, aby nám ze škol neodcházeli,“ vysvětlila.

Že je učitelů nedostatek již nyní i ve sféře středních škol, potvrdil i Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací ČR. Podle Zajíčka učitelé ze školství odcházejí, protože nejsou schopni uživit svou rodinu. Platí to pak zejména u technických oborů, kde v soukromé sféře dostanou mnohonásobně vyšší platy.

Zajíček daný rozdíl ilustroval na příkladu učitele informatické výchovy. „Vždy na konci školního roku s napětím očekávám, kdo z mých skvělých učitelů přijde a přinese mi výpověď prostě proto, že s těmi penězi, které si přinese ze školy domů, se nedá rozumně existovat. Já musím poté shánět někoho jiného, a já se ptám, dokážu to? Nikdy to nevím, nikdy z toho nespím a není mi z toho dobře. Spousta z ředitelů tady vám to potvrdí,“ sdělil.

Učitelé v Betlémské kapli, místě působení umučeného mistra Jana Husa (Foto: Jonáš Kříž)

Po Zajíčkovi vystoupil host, kterého přítomní učitelé napjatě očekávali – ministr financí Ivan Pilný (ANO). Pilný vyjádřil učitelům sympatie a uznal, že učitelský plat není dobrý. Nicméně posléze přišla studená sprcha.

„Nyní dovolte, abych vás seznámil s problematikou státního rozpočtu,“ začal Pilný s tím, že na to, aby uspokojil všechny požadavky včetně těch ze strany učitelů prostě v rozpočtu nejsou peníze. „Vím, že práci děláte spíše jako poslání než povolání,“ spustil Pilný ohranou písničku o tom, že učitelství je spíše poslání a peníze v něm nemají hrát příliš velkou roli. Nutno dodat, že tento mýtus o tom, že by učitel měl pracovat téměř zadarmo, jelikož vykonává poslání, je hojně rozšířen i v samotném učitelském sboru. Pilný zároveň učitelům kvůli tomu, že svou práci berou jako poslání a dělají ji i přes nízké finanční ohodnocení, poděkoval a ocenil je.    

Ivan Pilný si učitelů kvůli jejich „poslání“ považuje (Foto: Jonáš Kříž)

Pilného následně pronásledovali novináři na chodbu. Předseda Asociace speciálních pedagogů Martin Odehnal ale následně v reakci na jeho vystoupení spustil palbu. „Kdo ty děti bude učit? Za Rakouska mohli učit váleční veteráni. Ti si ale nyní vydělají víc i jako ostraha supermarketu. Takže taky nebudou,“ uvedl. „V souvislosti s tím, co zde řekl pan ministr, si myslím, že slovo stávka není toxické,“ dodal. Nedostatek učitelů je podle něj i tak akutní. U něj na škole to prý vyřešili tak, že „uhnali“ jednu důchodkyni a zároveň i jednoho občana bývalého Sovětského svazu.

Odehnal rovněž upozornil na problém inkluze, který přidělal učitelům práci tak, že jeho kolegové dělají „subotnik zadarmo“. Odehnal upozornil i na to, že 22 tisíc čistého má plat i dívka bez vzdělání, která u okénka prodává pizzu. „Ale přepočtěte si to na hrubý plat u učitele. Takový by měl někdo, kdo učí zhruba od dob Marie Terezie,“ dodal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…