Do Velké Británie přišel velice přísný dopis z Japonska

05.09.2016 16:38

Velká Británie se pomalu, ale jistě připravuje na odchod z EU a nové smlouvy se svými nejen obchodními partnery. Japonci však Britům dali jasně najevo, za jaké situace pro ně má smysl uzavírat obchodní dohody. A pro mnohé z nich to bude velká čára přes rozpočet. Informuje The Guardian.

Do Velké Británie přišel velice přísný dopis z Japonska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Britská premiérka Theresa Mayová bude zřejmě muset přehodnotit svůj dosavadní přístup „Brexit znamená Brexit“. Vystoupení z Evropské unie totiž pro mnohé britské obchodní partnery znamená, že by přišli o své investice či se jim jinak znepříjemnila práce.

A tato skutečnost je nutí zasahovat do procesu Brexitu. A to v některých případech dost nevybíravým způsobem, jako to například učinilo Japonsko. To totiž zaslalo do Británie dopis o patnácti stranách, ve kterém si zcela bez servítek klade podmínky. Tento dopis pravděpodobně bude vzorem pro další obchodní jednání mezi Británií a jejími mnoha obchodními partnery.

Británie totiž nevyjednává o vzájemném vztahu jen s EU, nýbrž i s pestrou škálou zahraničních společností, které z ní udělaly svou spojku do EU. A každá z nich má dostatek střeliva na to, aby zamávala britským rozhodovacím procesem.

„Premiérka se bojí, že se pod tlakem svých obchodních komunit rozhodnou další mimounijní země následovat japonského příkladu a veřejně představí parametry přijatelných dohod z pohledu vlastních společností v Británii,“ uvádí The Guardian. Jednou takovou je například Čína, která v ohledu své vlastní ekonomické prosperity nezná bratra.

Dalším problémem, který japonský dopis pro Mayovou představuje, je v načasování. Britská vláda totiž ještě ani zdaleka nemá sjednocené všechny požadavky ohledně vlastního vystoupení z EU a už se hrnou požadavky jiných, a to velmi specifické. Japonci však tvrdí, že rozhodně nijak nediktují, jak by měla Británie postupovat. Jen brání vlastní ekonomické zájmy.

A některé jejich požadavky útočí na základní jistoty Brexitu. Japonsko totiž trvá na tom, aby nejenže zůstala Británie součástí zóny volného obchodu EU, ale aby dále dovolovala pracovní migraci z evropských zemí.

Japonské banky se rovnou zařekly k tomu, že pokud Británie nezařídí speciální pasy pro finančníky, odstěhují z Londýna svá ředitelství. „Žádný z těchto požadavků není zcela nový, ale vidět je takto ambiciózně formulované ze strany důležitého investora zcela podtrhuje důležitost ekonomických zájmů. Pokud ty budou i nadále ohroženy, nikdo nemůže počítat s diplomatickou jemností. Tenhle dopis může být prvním z řady varovných výstřelů.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…