Do léta kolaps Ukrajiny? Už to říkají i v Kyjevě. A takto by mohla vypadat mírová dohoda

03.03.2024 8:30

Ekonom Pavel Šik v příspěvku na Facebooku nastínil možné scénáře vývoje války na Ukrajině. Upozornil, že i světová média jako například Bloomberg informují o obavách, že do léta nabere ruský postup na Ukrajině „značnou rychlost“. „Otřes v zemi“ předpokládá k červnu 2024 i ukrajinský Výbor zpravodajské služby a avizuje, že bude Rusko tlačit ostatní země k přímému dialogu o Ukrajině bez její účasti. Šik pak odkázal na článek deníku The Wall Street Journal, který odhalil klíčové body doposud nezveřejněného dokumentu návrhu mírové smlouvy z dubna 2022. Podíleli se na ní tehdy ruští i ukrajinští vyjednavači.

Do léta kolaps Ukrajiny? Už to říkají i v Kyjevě. A takto by mohla vypadat mírová dohoda
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin.

„Připravuje se změna ve strategii, nebo velká válka?“ ptá se ekonom Pavel Šik v příspěvku na Facebooku, kde informoval o aktuálním dění na Ukrajině i o tom, jak o něm informují některá média.

V úvodu Šik připomněl článek z portálu Bloomberg, který už v titulku tvrdí, že „Ukrajina vidí riziko prolomení obrany Ruskem do léta“ a podle všeho se ukrajinští představitelé obávají, že by ruský postup mohl do léta nabrat „značnou rychlost“. Pokud tedy spojenci nezvýší dodávky munice.

„Na Ukrajině vznikají velké tlaky,“ shrnul situaci Šik a informoval veřejnost i o příspěvku Výboru zpravodajské služby.

Výbor zpravodajské služby varuje, že „cílem Rusů uvnitř Ukrajiny je demoralizovat Ukrajince, zasít paniku mezi obyvatelstvo, vrazit klín mezi armádu a civilní obyvatelstvo a postavit všechny proti všem, včetně představitelů politického vedení země a občanské společnosti“ a že Rusové už na šíření protiukrajinských nálad vynaložili téměř 250 milionů dolarů pouze na platformě Telegram. „Celkový rozpočet operace činil astronomických 1,5 miliardy dolarů. Jedná se o nejdražší ,akci' ruských speciálních služeb v historii,“ uvádí ukrajinský Výbor zpravodajské služby, tedy obranného zpravodajství Ukrajiny.

„Speciální operace Majdan-3 vyvrcholí v březnu až květnu 2024 a v následujících týdnech nepřítel vyvine veškeré úsilí k šíření narativů destruktivních pro globální bezpečnost a pokusí se vyvolat konflikty jak na Ukrajině, tak v jiných částech světa, kde má Ukrajina účinnou podporu,“ a metodikou kampaně je „zpochybňovat legitimitu vládních rozhodnutí přijatých na Ukrajině po 20. květnu“.

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému by měl tento rok končit prezidentský mandát.

Z toho podle Výboru zpravodajské služby vyplývá, že „odpor proti ruským cílům na Ukrajině je pro svět nebezpečný, a proto bude Rusko tlačit ostatní země k přímému dialogu o Ukrajině bez naší účasti“. V první polovině června předpovídá výbor otřes v zemi.

Ekonom Šik následně hovořil o situace v Kongresu Spojených států amerických, kde je pomoc Ukrajině stále blokována. „A jak se ukázalo, Macronův balónek o vojenské misi je velmi nepopulární. V případě rozhodnutí o vstupu do války by mohlo dojít v Evropě k rozsáhlým protestům, které si sice vrcholná politika nepřeje, ale mohla by je riskovat, aby její geopolitický projekt na Ukrajině nepřišel úplně vniveč,“ napsal Šik s tím, že je nepravděpodobné, že by NATO nečinně přihlíželo, kdyby Rusko prolomilo linii dotyku na Ukrajině.

Pro ukrajinské vedení nejhorší a pro zbytek světa dle Šikova názoru nejlepším scénářem je interní puč ukrajinských elit, které by sesadily dosavadního prezidenta s cílem obnovení mírových rozhovorů. „A bylo by kde v mírových rozhovorech pokračovat,“ odkázal Šik na článek deníku The Wall Street Journal.

Článek pojednává o dokumentu, který má deník údajně k dispozici, který odkazuje na návrh mírové smlouvy z 15. dubna 2022 – tedy asi šest týdnů po začátku války, který byl vypracovaný ukrajinskými a ruskými vyjednavači.

The Wall Street Journal odhalil pouze klíčové body sedmnáctistránkového dokumentu, který nikdy předtím nebyl zveřejněn a stanovuje dohodu, která z Ukrajiny udělá „trvale neutrální stát, který se neúčastní vojenských bloků".

Požaduje též, jak píše Šik, že Ukrajina nesmí budovat svou armádu s využitím podpory Západu a že Krym musí zůstat pod ruskou kontrolou. Moskva údajně požadovala, aby počet ukrajinských ozbrojených sil byl omezen na 85 000 vojáků, 342 tanků a 519 dělostřeleckých zbraní. Ukrajinští vyjednavači chtěli podle dokumentu 250 000 vojáků, 800 tanků a 1 900 dělostřeleckých kusů.

Smlouvu měly garantovat zahraniční mocnosti, mezi nimiž jsou v dokumentu uvedeny USA, Velká Británie, Čína, Francie a Rusko.

Dokud by smlouva platila, ručitelé by byli povinni „vypovědět mezinárodní smlouvy a dohody neslučitelné s trvalou neutralitou Ukrajiny“.

Budoucnost oblasti východní Ukrajiny v návrhu dokumentu nebyla zahrnuta, její budoucnost měla být ponechána na jednání prezidentů obou válčících zemí.

Dále by dle dokumentu návrhu smlouvy Ukrajina podle všeho mohla usilovat o členství v Evropské unii, nikoli však do vojenské aliance jako je NATO.

Ruština by měla mít na ukrajinských ministerstvech a soudech stejné postavení jako ukrajinština.

„Ukrajinu nyní pravděpodobně čekají přísnější omezení, pokud by někdy došlo k jednání o ukončení války za předpokladu, že Moskva a NATO do té doby nezačnou válčit napřímo,“ předpovídá ekonom Šik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Stačí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBronto , 03.03.2024 18:43:57
Stačí hledat a na webu najdete záběry, jak verbíři na Ukrajině chytají muže a bitím je nacpou do dodávek a násilím odváží do války. To není ruská propaganda, to je fakt. Jak lidé potkají jedince z této Zelenského soldatesky, zmlátí ho, nebo vyhodí z autobusu. To je současná situace v nacistické Ukrajině. Lidi Zelenského nenávidí, do války nechtějí. Vidí ohromné hřbitovy kolem měst. To je výsledek slavného majdanu. A západ jak vidno má fašismus rád.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …