Do politiky nechci, ujišťoval Prymula. Kromě práce na vládě se chce současně věnovat i vědě

22.05.2020 14:05

Uznávaný epidemiolog Roman Prymula na konci měsíce končí na postu náměstka ministra zdravotnictví. V rozhovoru pro CNN Prima News vyloučil, že by měl nyní politické ambice. Realizovat se chce dále ve funkci zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví na Úřadu vlády a také v akademické sféře. Rovněž se vyjádřil ke svému údajnému střetu zájmů a k tomu, jak to bylo s jeho bezpečnostní prověrkou, informuje server Aktuálně.cz.

Do politiky nechci, ujišťoval Prymula. Kromě práce na vládě se chce současně věnovat i vědě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Premiér Andrej Babiš jednal s Prymulou o jeho dalším vládní angažmá a nabídl mu místo zmocněnce pro vědu a výzkum, které však bude hůře placené než místo ministerského náměstka. „Celý život jsem dělal vědu, byl jsem v akademickém sektoru. Pozice, kterou mi pan premiér nabídl, mě zaujala, protože si myslím, že tam mám co přinést,“ uvedl Prymula.

A jelikož na Úřadě vlády lépe placená místa nejsou, bude kromě toho vyvíjet i akademickou činnost, prozradil Prymula. Podle svých slov si tak nepohorší o tolik.

Jakékoli politické ambice proto vyloučil. „Snažím se působit odborně, o politiku se nezajímám. Do žádné politické strany nevstoupím,“ dodal. Rovněž vyvrátil spekulace, že ho má na pozici zmocněnce premiér „v zásobě“, pokud by odvolal ministra Vojtěcha. „O tom s panem premiérem nikdy diskuse nebyla, považuji to za nerealistické,“ řekl.

Upřesnil, jak to bylo s jeho bezpečnostní prověrkou. Prymula měl ministerstvo opustit, protože ani po roce nedostal bezpečnostní prověrku. Kvůli pandemii COVID-19 zůstal, přesvědčil ho Babiš.

Prymula zdůraznil, že limit na vydání prověrky je 70 dní a on nemá výsledek ani za více než rok. „Do roku 2016 jsem měl 15 let prověrku na T,“ řekl Prymula. Stupeň T, tedy tajné, je vyšší než důvěrné, který požadoval Vojtěch. Národní bezpečnostní úřad podle Prymuly prověřuje kauzy, o kterých v souvislosti s ním média v minulosti psala.

V kontextu s tím zmínil údajný střet zájmů, kvůli kterému skončil na místě ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové, a přišel o projekt Centra tradiční čínské medicíny. „Byl to projekt, který byl v té době vládním projektem. Schválila ho vláda i Parlament,“ uzavřel k tomu Prymula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…