Do vysílání ČT prosákla ošklivá věc z Ukrajiny

01.04.2024 14:24 | Komentář

Česká televize odvysílala šestidílný seriál o historii SS. Speciální jednotky nacistického režimu, představené jako „nejhlubší dno lidských dějin“, ale podle tvůrců německého dokumentu mají v dnešní době své pokračovatele. Díky tomu se na obrazovce ČT hovořilo o „ultranacionalistické polovojenské jednotce“ jménem pluk Azov, která roky bojuje na Donbase proti místní menšině.

Do vysílání ČT prosákla ošklivá věc z Ukrajiny
Foto: Screen vysílání ČT 2
Popisek: Ukrajinský Prapor Azov v dokumentu o historii SS

„Takzvaná německá elita. Vůdcova garda. Černý řád“. Takto je uváděn německý dokumentární seriál Historie SS, který v únoru a březnu vysílala Česká televize. Závěrečný šestý díl „Hon na zločince“ popisuje další osudy příslušníků komand smrti po pádu Německa.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41575 lidí

Trestní stíhání, rozsudky a popravy ale podle dokumentaristů neznamenaly konec děsuplného ideologického fanatismu. Kromě působení veteránů, kteří unikli trestu, se myšlenky nadále šířily mezi mladšími generacemi.

„Někteří veteráni SS jsou oslavováni dodnes. Pravicově extremistické strany jim vzdávají hold jako svědkům ducha doby, kteří mohou své tehdejší názory hlásat před současným publikem,“ zní v dokumentu.

Kromě záběrů z německého festivalu „štít a meč“, kde několik stovek holých lebek v dresu s číslem 8 a jmenovkou Adolf poslouchá koncert, sledujeme i takové, kteří myšlenkový odkaz SS udržují se zbraní.

„Pravicové rockové festivaly jsou příhodným náborovým místem například pro pluk Azov, polovojenskou dobrovolnickou ultranacionalistickou jednotku, jejíž příslušníci bojují v ukrajinském konfliktu proti proruským separatistům. V řadách pluku Azov prý v roce 2017 bojovalo dva a půl tisíce zahraničních bojovníků, včetně Němců. Jejich poznávacím znamením je symbol vlčí pasti, který nosívali příslušníci dispoziční jednotky SS,“ zaznělo na samém konci dokumentu, když jsme se přenesli do současnosti. Je třeba dodat, že dokument byl vyroben v roce 2021.

„Hloupost lidí při používání některých nacistických symbolů zjevně nezná mezí,“ komentoval to židovský historik profesor Moshe Zimmermann.

Vazby mezi současným kyjevským nacionalismem a nacistickou historií přitom na veřejnoprávní obrazovce byly spíše bagatelizovány, nebo rovnou popírány.

Samotný prapor Azov byl bagatelizován jako zanedbatelná záležitost několika lidí, odpovídající svou velikostí jednomu armádnímu praporu.

Nejobvyklejším argumentem bylo, že svastiky a další nacistická symbolika dnes slouží pozitivní myšlence ukrajinského odporu proti ruské invazi.

Naopak byly připomínány paralely mezi postupem Hitlerova Německa a dnešní ruskou invazí na Ukrajině, včetně paralely osobnosti německého diktátora s prezidentem Putinem. Na některých sociálních sítích se pro něj ujala zkratka „Putler“ a samotný název Rusko byl v posledních dvou letech často psán se dvěma S.

V zemích, kde historické povědomí o druhé světové válce není až tak silné, se potom odehrávaly i takové věci, jako oslavný potlesk pro Jaroslava Hunku, veterána jednotky SS Galicie, které je přičítáno hned několik válečných zločinů na východní frontě. Její aktivity byly v dokumentu ZDF rovněž poměrně obsáhle zmapovány.

„Veterána druhé světové války, který tehdy bojoval za ukrajinskou nezávislost proti Rusku a dodnes podporuje ukrajinské jednotky, i když je mu už 98 let,“ vítal jej předseda kanadského parlamentu při projevu Volodymyra Zelenského. A pyšně dodal, že tento hrdina je voličem právě v jeho obvodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V 2014 nechtěli vojáci Ukrjiny zabíjet jiné Ukrajince jenom proto že mluví Rusku, Tak vznikl AZOV,DON, AJDAR, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 01.04.2024 16:36:32
Běžně se mluví o tom, že žoldáci nepodléhali armadnímu vedení, vykopali generála armády co chtěl dělat kontrolu, že za 100 dolarů si mohl každý "turista" střelit z kulometu na Luhance, Donšcko, za 500 z děla, za 600 dolarů z tanku. Organizace OBSE tvořena většinou západními "bývalými" vojáky hlásila denně stovky porušení od Ukrajiny a svět se díval jinde, neviděl, neslyšel, hlavně že umírali rusové. USA generál i kongresměn si pochvalují jak válkouna Ukrajině vydělávají a jak odčerpali síly ruska a je třeba už zaútočit silami NATO a zahájit III světovou, poslední , jadernou válku. Toto je mlj názor který nikomunevnucují, vycházím z informaci z internetu.

|  25 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…