Dobeš se chystá zrušit některé železnice a nádraží. Kvůli úsporám

08.03.2012 15:07

Ministr dopravy Pavel Dobeš se rozhodl výrazně omezit počet železničních nádraží. Především by šlo o menší města, přestože se v nich potkávají koleje z několika směrů. V návrhu vládě jsou Libochovice, Vilémov nebo Pohořelice.

Dobeš se chystá zrušit některé železnice a nádraží. Kvůli úsporám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Železnice, ilustrační foto

Přesto že se v Libochovicích potkávají koleje z Lovosic, Mostu a Roudnice, městu hrozí, že jeho nádraží bude zrušeno a koleje rozebrány. Čtyři tisíce obyvatel jsou totiž zřejmě málo. Ministr dopravy Pavel Dobeš předložil vládě strategii, jak likvidovat nepotřebné železnice a nádraží, píše Aktuálně.cz.

Kromě Libochovic je podobná situace i v dalších křižovatkách, v Chornicích na Svitavsku a Vilémově u Kadaně. Ohrožena jsou ale i větší, pětitisícová města, například Pohořelice či Jemnice na jižní Moravě. Seznam tratí na zrušení připravili odborníci ze Správy železniční dopravní cesty.

"Do seznamu se dostaly pouze tratě, kde od prosince není žádný provoz. Na některých není ještě mnohem déle," uvedl mluvčí správy Pavel Halla.
Takových tratí, jaké popsal, je kolem padesáti. Nakonec bylo ale u několika zastaveno řízení, neboť se ozvaly samy kraje či občanská sdružení, že chtějí alespoň nějaký provoz. K okamžité likvidaci je tak určeno jen deset tratí.

Podle Dobešových plánů budou pozemky prodány zájemcům, kteří nabídnou nejvíce peněz. Vláda tento návrh zatím projednává, ale není ještě schválen. Proto se mohou některé obce stále ozvat.

"Stát je povinen zachovat dopravní obslužnost. Pokud nemá peníze, tak přece nemusí prodávat železniční pozemky spekulantům. Může je předat obcím nebo občanským sdružením, které chtějí železniční provoz zachovat," zlobí tento návrh Martina Kadrmana ze sdružení Naši zemi nedáme!.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…