Dobrá zpráva: Počet nakažených lékařů padá. Jsou proočkovaní

23.02.2021 12:24

Epidemická situace v Česku se stále zhoršuje. V tuto chvíli už na jednotkách intenzivní péče leží více než 1 300 covidových pacientů a celý systém se blíží svým limitům. Zdá se však, že z této situace existuje i cesta ven. V Izraeli po naočkování téměř poloviny populace alespoň jednou dávkou vakcíny proti nemoci covid-19 významně poklesl počet pacientů hospitalizovaných se závažným průběhem nemoci. Očkování zdravotníků v Česku naznačuje podobný trend.

Dobrá zpráva: Počet nakažených lékařů padá. Jsou proočkovaní
Foto: Vysílání ČT24
Popisek: Profesor Dušek prezentuje data

Izrael je světovým premiantem v očkování. Alespoň jednu dávku vakcíny proti nemoci covid-19 dostala v Izraeli už přibližně polovina populace. Postupně poklesl počet osob, které musely do nemocnice zamířit se závažným průběhem onemocnění.

Anketa

Kdo je lepší politik?

70%
hlasovalo: 14321 lidí

Podle zahraničních médií data navíc naznačují, že očkovaní lidé možná už nemoc dál nešíří.

Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky, upozornil na tiskové konferenci, že po naočkování zdravotnického personálu v České republice významně pokles počet nemocných i mezi lékaři a zdravotními sestrami. Cestu, jak se vypořádat s krizovou situací v nemocnicích proto vidí právě v očkování.

„Počet nakažených zdravotníků klesl z 9 tisíc na současných nějakých 2 700. Zejména klesá počet nakažených lékařů v akutní lůžkové péči. ... Nechci to zlehčovat, ale jak bude pokračovat očkování dál, tak jsem přesvědčený, že nákaza v této kategorii téměř vymizí. A krásně ukazuje, co udělá očkování s nákazou v populaci, není žádných pochyb, že ta data jsou naprosto věrohodná,“ řekl Dušek na tiskové konferenci k aktuálnímu stavu v českých nemocnicích.

„Je zcela evidentní, že očkování významně snížilo nemocnost zdravotníků,“ doplnil k tomu náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…