Dobří modří ptáci se vracejí? Exministr Fuksa by prý mohl řídit NKÚ

15.05.2012 12:19

Bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa, kterého premiér Petr Nečas odvolal vloni na podzim, má nejspíš slušnou šanci na politický comeback. Spojenými silami středočeské ODS a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by mohl být dosazen na post prezidenta NKÚ. O obsazení postu se sice spekuluje již od odvolání předchozího prezidenta Františka Dohnala, ale v tomto případě je prý úspěch celkem pravděpodobný.

Dobří modří ptáci se vracejí? Exministr Fuksa by prý mohl řídit NKÚ
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ivan Fuksa

Server Česká pozice zjistil, že šance bývalého ministra jsou značné. Tlačí ho prý zejména křídlo středočeské ODS kolem Petra Tluchoře, který byl vždy Fuksovým blízkým spojencem. „Pan premiér požadoval, ať se distancuji od Petra Tluchoře. Já mu oznámil, že se nehodlám distancovat od žádného Středočecha,“ řekl podle serveru Fuksa Hospodářským novinám po svém odvolání z ministerstva.

Tluchoř minulý týden kandidoval na předsedu poslaneckého klubu ODS a získal velmi slušnou podporu. Navíc podle serveru Česká pozice velmi důrazně naznačil, že za podporu Nečasovy vlády očekává protislužbu. Významná funkce pro spojence Fuksu by mohla být cenným artiklem.

Fuksa má navíc významnou podporu i u koaličních partnerů ODS. Ačkoliv TOP 09 požadovala funkci prezidenta NKÚ pro sebe, Fuksa je kandidátem, kterého by mohla ochotně akceptovat. Podle serveru jej totiž mnoho lidí považuje za „Kalouskova muže“. V letech 2007- 2010 působil jako jeho náměstek na ministerstvu financí a když odcházel z vlády, označil jej Kalousek za kompetentního odborníka, který doplatil na vnitrostranické spory ODS. A protože TOP 09 nemá vlastního vhodného kandidáta (Petr Neuvirt, o kterém se spekulovalo, má handicap v podobě úzké spolupráce s předchozím prezidentem Dohnalem), možná půjde cestou podpory Kalouskovi blízkého Fuksy.

Vedení ODS zatím o Fuksově kandidatuře nemluví. Je ale možné, že premiér Nečas za účelem uspokojení vnitrostranické opozice i koaličních partnerů nakonec jeho nominaci nebude bránit. Proto je podle České pozice nutné považovat exministra Fuksu za vážného adepta do čela NKÚ.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS

12:54 „To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS

Do kampaně před evropskými volbami se vložil už i prezident republiky Petr Pavel, jenž uvedl, že ant…