Dodáváme zbraně Kurdům, i to může být záminkou k útoku na ČR, varuje analytik

11.01.2015 16:07

Pochod za republiku a svobodu slova v Paříži začal. V čele kráčí světoví politici. Další velká shromáždění se odehrávají v dalších francouzských městech, ale tisíce lidí se sešly např. také v belgickém Bruselu. Manifestace jednoty ale není vše, zároveň je třeba konat reálné kroky, které povedou k posílení evropské bezpečnosti, a to i v Česku. I my se musíme vypořádat s některými paradoxy.

Dodáváme zbraně Kurdům, i to může být záminkou k útoku na ČR, varuje analytik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podepisování kondolenční knihy před francouzkou ambasádou v Praze. Lidé tak vzdali poctu nesmyslným obětem teroristických útoků ve Francii

Svého druhu jde o historickou akci. Pochod za republiku a svobodu slova je výjimečný v tom, že se ho účastní politici z různých koutů světa. Najdeme zde německou kancléřku Angelu Merkelovou, ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova nebo předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Pozváni byli i představitelé z arabského světa.

Generál Andor Šándor ve vysílání ČT24 ale upozornil na to, že mezi státy, které dnes demonstrují jednotu, panují v některých otázkách značné rozpory. „Česká republika je silně proizraelská a Francie je silně protiizraelská. To je jeden problém. A druhý: Když mladí muslimové vidí, že útoky západních spojenců zabíjí civilisty, tak je to radikalizuje. Měli bychom si uvědomit, že život dítěte české ženy má stejnou hodnotu jako život dítěte pákistánské ženy,“ uvedl Šándor.

Posteskl si také nad tím, že tajné služby nějaký čas neanalyzovaly problematiku terorismu, protože to neměly v zákoně. I s takovými absurditami se prý musíme vypořádat.

Varování vyslovil i analytik z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler. Poukázal na příklad, pro který se terčem teroristického útoku může stát i Česko „Může se stát záminkou i to, že dodáváme zbraně Kurdům, kteří hrdinně bojují proti Islámskému státu," varoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…