Hollande slíbil Židům vojenskou ochranu, v Paříži se čeká milion lidí

11.01.2015 14:48

Francouzská vláda slíbila, že „v případě nutnosti" bude židovské školy a synagogy chránit armáda. Po dnešní schůzce s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem to řekl šéf hlavní židovské organizace ve Francii (CRIF) Roger Cukierman. Setkání hlavy státu s představiteli židovské komunity předcházelo pařížské manifestaci, na které se dnes čeká přes milion lidí.

Hollande slíbil Židům vojenskou ochranu, v Paříži se čeká milion lidí
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman a Francois Hollande při státní návštěvě Francie

Odpolední manifestace se zúčastní i vedoucí představitelé asi padesáti zemí. Ti si přejí vyjádřit solidaritu s Francií po krvavých atentátech v redakci satirického časopisu a židovském lahůdkářství. Po manifestaci se prezident Hollande vydá do pařížské Velké synagogy, aby uctil památku obětí krvavých útoků z posledních dnů, při kterých v Paříži a jejím okolí zahynulo 17 lidí.

Ve středu islamisté Chérif a Said Kouachiovi zabili při útoku na pařížské sídlo satirického časopisu Charlie Hebdo 12 lidí. Další terorista Amedy Coulibaly pak v oblasti Paříže ve čtvrtek připravil o život mladou policistku a v pátek usmrtil čtyři lidi v židovském lahůdkářství, kde také držel několik hodin 15 osob jako rukojmí. Policisté v pátek všechny tři teroristy zastřelili.

Dnešního pochodu se v Paříži zúčastní řada zahraničních státníků včetně německé kancléřky Angely Merkelové, britského premiéra Davida Camerona a vedoucích představitelů EU Donalda Tuska a Jeana-Claudea Junckera. Českou republiku bude zastupovat premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, Slovensko předseda vlády Robert Fico.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…