Dotace na sociální služby se zvýší o 750 milionů korun, rozhodla vláda

21.07.2014 20:32

Lidé, kteří se starají o postižené, seniory a další potřebné, dostanou v příštím roce přidáno. Vláda v pondělí schválila posílení dotace na sociální služby o 750 milionů korun. Peníze se mají použít na růst výdělků.

Dotace na sociální služby se zvýší o 750 milionů korun, rozhodla vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Padesátikorunová mince

Koaliční strany v pondělí dopoledne oznámily, že se shodly na jméně českého kandidáta na eurokomisaře. Do Bruselu vysílají nominantku ANO, ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou. ČSSD uvedla, že za to bude chtít 750 milionů na zvýšení mezd v sociálních službách a růst minimální mzdy ne o 500 korun, ale o 700 korun. Materiál o posílení dotací neměla původně vláda v programu, ani v jeho dodatcích. Podle informací ČTK ho ministerstvo práce připravilo ráno.

ANO odmítá, že by za jmenování Jourové slíbilo posílení dotací a růst minimální mzdy

Hnutí ANO odmítá, že by jeho kandidátka získala oficiální nominaci výměnou za posílení dotací a vyšší růst minimální mzdy. Podle lídra ANO Andreje Babiše ČSSD jen při jednáních otázku otevřela. "ČSSD nepřišla s žádnou novinkou. V koaliční smlouvě, kterou podepsaly všechny tři vládní strany, máme závazek zvyšovat minimální mzdu tak, aby se postupně přiblížila 40 procentům průměrné mzdy. Stejně tak tam máme zakotvenu vyšší podporu sociálních služeb," uvedl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Dotace na sociální služby budou od ledna rozdělovat kraje. Příští rok na to původně měly mít zhruba stejnou sumu, jaká se vyčlenila letos - kolem 7,3 miliardy korun. Částku posílí 750 milionů. "Vláda rozhodla, že tyto prostředky budou prioritně použity právě na zlepšení odměňování zaměstnanců v sociálních službách," uvedl na tiskové konferenci po jednání kabinetu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Lidé, kteří se starají o potřebné, jsou dlouhodobě platově podhodnoceni

Podle podkladů zpracovaných ministerstvem práce vydělávají lidé, kteří se přímo starají o potřebné, kolem 12.000 až 15.000 hrubého měsíčně. Sociální pracovníci pak dostávají 18.000 až 22.000 korun. O zvýšení výdělků už několik let bojují odboráři.

Sobotka i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová (ČSSD) se shodli, že tito lidé jsou dlouhodobě platově podhodnoceni. "Jsou to muži a ženy, kteří pracují velmi tvrdě v oblasti sociálních služeb, ale to jejich odměňování je velmi nízké," uvedl premiér.

Nikdy nevíme, kdy je budeme potřebovat

Podle ministerstva práce je v Česku 2695 poskytovatelů sociálních služeb. Zhruba 1100 z nich spadá pod kraje, stát a obce. Dostávají tak plat z rozpočtu. Zřizovatelem zbývajících 1600 jsou neziskovky, církve a další organizace. V sociálních službách v roce 2012 pracovalo celkem 46.700 zaměstnanců. Plat pobíralo 35.300 z nich, zbytek měl mzdu.

Podle Marksové se při započtení lidí poskytujících služby přímo klientům v terénu odhaduje, že v sociálních službách působí kolem sta tisíc pracovníků. "Jsou to lidé, o kterých nikdy nevíme, kdy je budeme potřebovat, ať už my sami nebo nejbližší členové naší rodiny," poznamenala ministryně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…