Drsná výpověď šéfa rozvědky ke sledování Nečasové: Plnil jsem úkol a pociťoval hrdost

11.10.2013 18:47

Milan Kovanda, šéf Vojenského zpravodajství, postavený mimo službu kvůli obvinění ze zneužití pravomocí, tvrdí, že sledování tehdejší manželky bývalého ministerského předsedy Petra Nečase Radky bylo úkolem z „nejvyšších míst“.

Drsná výpověď šéfa rozvědky ke sledování Nečasové: Plnil jsem úkol a pociťoval hrdost
Foto: hns
Popisek: Zamilovaný Nečas, koláž

Podle obžaloby zneužila Vojenské zpravodajství ke svým osobním zájmům nynější Nečasova žena Jana Nečasová, dříve Nagyová, která tehdy byla vedoucí kabinetu předsedy vlády Nečase. V takovém postavení však žádnou pravomoc nad kontrarozvědkou neměla.

Kovanda trvá na tom, že zpravodajci konali správně a prověřovali skutečně závažné informace. Sám převzal vedení Vojenského zpravodajství k 1. listopadu loňského roku, když se dva měsíce před tím seznamoval se situací ve vedení kontrarozvědky. Tehdy se prý na úkolu Radky Nečasové již pracovalo a panovalo přesvědčení, že jde o zadání „z nejvyšších míst, které se týká hrozby vůči státu“. Píše o tom internetový deník iDnes.cz.

Kovanda ovšem připustil, že výsledky sledování předával tajemnici Nagyové, ale odmítá, že by se dopustil něčeho nezákonného. Úkol nechápal „jako nařízení Nagyové nebo Nečase, ale jako impulz od předsedy vlády ČR a vrchní ředitelky kabinetu,“ cituje důstojníka deník. „Úkolem zpravodajství je získávat informace. Plnění úkolu je to, na čem je služba postavená," dodal.

„Na schůzkách mi řekla (Nagyová), že má premiér obavy, že se někdo motá kolem paní Nečasové, hrozí tam nějaké nebezpečí a po Vojenském zpravodajství se chce, aby se to potvrdilo, nebo vyvrátilo,“ uvedl podle deníku Kovanda. „Jestliže mi řeknou, že nemají důvěru v nikoho jiného, tak se ve mně probudí vojenská krev a pýcha a hrdost na organizaci. Že něco hrozí a je to na premiérovu manželku, tak je to prostě potencionální hrozba a pak to vnímám jako hrozbu pro tento stát,“ dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…