Držkopád Klause ml! Okamura vstává z popela. Babiš jasně v čele... Nová čísla

10.12.2019 11:34

Nejnovější volební prognóza neziskového ústavu STEM nepotěší Václava Klause mladšího. Poté, co jej v neděli poslal do Sněmovny průzkum objednaný Otázkami Václava Moravce, nyní neziskový ústav odhadl hnutí Trikolóra na pouhých 1,9 procenta.

Držkopád Klause ml! Okamura vstává z popela. Babiš jasně v čele... Nová čísla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní představení nové parlamentní strany Trikolora bývalého poslance ODS Václava Klause mladšího

V říjnu přitom táž agentura věštila Klausovu hnutí 4,2 procenta. „Nástup Trikolóry se v tuto chvíli zastavil,“ napsala agentura do zprávy.

Perspektivnější je podle ní hnutí Starostové a nezávislí. Ti od října 2018 nikdy nepřekročili pětiprocentní hranici, teď však STEM hnutí Víta Rakušana napočítal 7,2 procent a páté místo.

Zdroj: Tisková zpráva agentury STEM

Na čele si stabilní podporu přesahující 30 procent drží hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Současných 34,9 je druhým nejlepším výsledkem, jaký si ANO u této agentury připsalo. Za ním se s velkým odstupem drží Piráti a ODS se ziskem 10,9 a 10,6 procenta. Piráti v minulých měsících u této agentury ODS trochu „odskočili“, teď však klesli na úroveň profesora Fialy a jeho strany.

Velmi blízko této dvojice se drží SPD Tomia Okamury. Od minula se zlepšila o téměř dvě procenta a se ziskem 9,1 suverénně drží čtvrté místo před Starosty.

Následuje KSČM se 7,1 procenty a ČSSD s 6,4 procenty. Do Sněmovny by těsně měli proniknout ještě lidovci. Naopak v případě TOP 09 respondenti zareagovali na volbu nové předsedkyně Markéty Pekarové Adamové propadem o 0,7 procenta na 3,7.

Listopadový model podle agentury ukazuje mobilizaci „ohrožených“ a také „protestních“ stran, tím jsou pravděpodobně myšleny přírůstky STAN a SPD.

K metodice výzkumu pak neziskový ústav dodává: „Předkládaný volební model STEM popisuje předpokládané volební jednání u podsouboru politicky motivovaných občanů. Konkrétně vychází ze stranických preferencí, zanedbává občany, kteří nejsou schopni nebo ochotni uvést žádné preference. Opírá se o lidi, kteří neodmítají účast ve volbách, zohledňuje vazbu k volené straně i zájem o politické dění.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …