Důchodci, nevydírejte. Máte mít naspořeno, zaznělo. Ale jsou tu data

09.06.2023 11:05

O nutnosti provést důchodovou reformu se v Česku mluví posledních 30 let. Současný premiér Petr Fiala se jal připomínat, že Andrej Babiš (ANO) toho v tomto směru nasliboval hodně a nesplnil nic. Přislíbil, že on bere důchodovou reformu zodpovědně a popsal, co si pod tím představuje. Hlasitě se přitom zastal svého ministra financí Zbyňka Stanjury. Ve veřejné debatě k důchodové reformě také zaznělo, že by si Češi měli na penze spořit sami. Průzkum společnosti Ipsos však naznačil, že až pětina lidí zkrátka a dobře nemá z čeho.

Důchodci, nevydírejte. Máte mít naspořeno, zaznělo. Ale jsou tu data
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Vláda pětikoalice v čele s premiérem Petrem Fialou oznámila, že připraví a prosadí návrh důchodové reformy. V minulosti totéž slibovala celá řada politiků, např. šéf hnutí ANO Andrej Babiš, ale jeho vláda nakonec důchodovou reformu ani nepřipravila ani neschválila. Fiala dává najevo, že se od Babiše v této věci hodlá odlišit a opravdu posunout Česko kupředu, protože v současné ekonomické situaci je zřejmé, že se beze změn důchodového systému neobejdeme.

„Náš návrh je prvním krokem k tomu, abychom mohli představit celou vyváženou důchodovou reformu. A tato důchodová reforma je podstatným dílem našeho rozsáhlého plánu na modernizaci České republiky. Český stát strávil příliš mnoho času odkládáním starých problémů. Je čas na to, abychom tyto problémy konečně vyřešili a mohli se soustředit na budoucnost, protože času, ve kterém to můžeme stihnout a kdy máme šanci tyto věci ještě napravit, neustále ubývá,“ varoval Fiala.

Petr Fiala promlouvá

Navázal tady na svůj projev ve Sněmovně z 8. června, v němž konstatoval, že chce v Česku dělat to, co je třeba a nechce se tolik vracet do minulosti.

Jenže i tak se do ní vracel a zastal se svého ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), který to během jednání poslanců opakovaně schytal.

„Slyšel jsem zde bohužel také opravdu osobní a myslím, že velmi nedůstojné urážky pana ministra financí Zbyňka Stanjury, který se například věnuje tomu, aby si poradil s těmi náklady na dluhovou službu – což tady také zaznělo – které způsobila jeho předchůdkyně mimo jiné tím, že přijala nevýhodné krátkodobé úvěry, i když ji před tím experti varovali. Ano, ti experti, kteří také byli tady xkrát zpochybněni, stejně jako média, protože každý, kdo má jiný názor a kdo ukazuje, v čem vláda Andreje Babiše selhala a v čem nás dovedla do obrovských problémů, se kterými se naše vláda musí potýkat, tak to jsou všechno lidé zaplacení, neobjektivní, hloupí, a tak dále,“ pravil předseda vlády.

Poté se vrátil k debatě o důchodech.

„První věc, která tu musí zaznít a kterou si musíme všichni uvědomit, je to, že důchody dnes představují zdaleka největší výdaj státního rozpočtu. A pokud bychom se nepustili do reformy penzí, výdaje na důchody by brzy tvořily většinu celého rozpočtu. A vládě, každé budoucí vládě, ať bude jakákoliv, by nezbylo dost peněz na další věci, na investice, na vzdělání nebo třeba na obranu. A to je taky důležité – dokonce ani na nezbytná sociální opatření, jako jsou třeba rodičovské příspěvky nebo přídavky na děti. A toto je neudržitelný vývoj, se kterým je potřeba něco udělat,“ zdůraznil premiér.

I ve Sněmovně Fiala přislíbil, že provedením důchodové reformy se Česko opět dostane do lepší formy a tato lepší forma mu vydrží až desítky let.

Fiala také konstatoval, že za jeho vlády rostly důchody nejrychleji v historii Česka. A prohlásil, že vůči hrubé mzdě dosáhly důchody poměru 50 procent. Vůči čisté mzdě jde dokonce o 60 procent.

„Důchodci, senioři, a to je dobře, se stávají jedinou společenskou skupinou, která má plně kompenzován růst inflace. Tento benefit žádná jiná společenská skupina nemá. A to musíme mít také na paměti, když se bavíme o námi navrhovaných úpravách valorizačního mechanismu a dalších souvisejících úpravách,“ uvedl Fiala.

Důchodovou reformu je podle Fialy třeba provést už proto, aby Česko nezbankrotovalo. Proti tomuto argumentu ale pravidelně protestuje Andrej Babiš. Naposledy tak učinil na videu uveřejněném na sociální síti Facebook v tomto týdnu.

Babiš zdůraznil, že když byl on ministrem financí či premiérem, tak až do roku 2019 snižoval poměr zadlužení Česka vůči celkovému výkonu ekonomiky. „Takže pokud on mluví o zadlužení Česka, tak nám ho zanechala Nečasova vláda,“ uhodil Babiš na Fialu s poukazem na to, že v oné vládě byl Zbyněk Stanjura ministrem dopravy a Petr Fiala ministrem školství.

Připustil, že během covidové pandemie zadlužení Česka vzrostlo, ale stojí si za tím, že to bylo nutné. „My jsme museli dát lidem peníze,“ pravil Babiš. I tak prý byl poměr zadlužení nižší než v roce 2013. „Takže já už nevím, jak to mám vysvětlit. Vysvětloval jsem to stokrát. My jsme předali finance jako šesté nejlepší v Evropě. Fialova vláda už klesla na osmé místo. Proč? Protože neumí a nechce vybírat daně, neumí čerpat evropské peníze, a zkrátka neumí sestavit ani rozpočet,“ nešetřil kritikou Babiš.

Fiala si však trval na tom, že by bez důchodové reformy Česku hrozí krach.

K prosazení důchodové reformy má prý jeho vláda ještě dva další důvody.

„Druhým cílem bylo posílení sociálního systému, čili zvýšení solidarity ve společnosti a výrazně robustnější ochrana těch nejohroženějších. Proto zvyšujeme minimální garantovaný důchod ze 4800 na 8000 korun. Proto také chceme zavést nová opatření, jako je sdílení důchodových nároků manželů, tedy rovnější rozdělení důchodů v případě, kdy manželé měli výrazně rozdílné příjmy. Dále při výpočtu důchodů chceme zohledňovat hlediska, která dnes nehrají roli, a mnoho lidí je tak do značné míry nespravedlivě znevýhodněno. Jde třeba o výchovu dětí, faktor náročnosti profese a další věcí, o kterých se v té důchodové reformě hovoří,“ nechal se slyšet premiér.

A třetím cílem podle Fialy je dosáhnout větší férovosti důchodového systému. Zdůraznil, že důchodová reforma připravovaná jeho vládou připraví podmínky pro pobírání důstojné penze u zaměstnanců a zároveň živnostníkům zajistí alespoň nějakou jistotu na seniorská léta.

Někdejší šéfredaktor týdeníku Ekonom Dalibor Martínek v souvislosti s chystanou důchodovou reformou sepsal text, v němž požádal seniory, aby přestali vydírat stát.

„Lidí, kteří v Česku pobírají nějakou státní důchodovou dávku, je 3,4 milionu. A to včetně víc než 400 tisíc invalidních důchodců. Lidí, kteří pracují a přispívají na důchody, je 5,3 milionu. To jsou statistická data. Průměrný důchod nyní činí 20 216 korun. Což je zhruba na úrovni 48 procent průměrné mzdy v Česku. Pro lidi, kteří nepracují. A kteří by měli mít po svém produktivním věku na účtu úspory, měli by podle očekávání vlastnit dům. Někteří i jachtu,“ napsal Martínek v textu publikovaném na serveru Newstream.cz.

Připomínal, že zatímco důchody rostou, české ekonomice se nedaří zdaleka tak dobře. V této situaci zásadní podle Martínka bude odpovědět na jednu klíčovou otázku.

„Celou českou společnost však i přes současnou lacinou politickou debatu o důchodech čeká mnohem důležitější zvažování. A sice, kolik tedy peněz mají z veřejných peněz dostávat lidé, kteří měli celý život možnost si platit penzijní připojištění, kteří si na hypotéku pořídili bydlení nebo se jakkoliv jinak mohli na stáří zabezpečit. Pořád jim má podzim života platit ze svých odvodů mládežník, který právě začal bojovat o své místo na pracovním trhu?“ zeptal se.

Data také ukazují, že takřka pětina Čechů si přes všechnu snahu nezvládá šetřit na důchod. Odhalil to průzkum agentury Ipsos pro Českou spořitelnu, z něhož citoval veřejnoprávní Český rozhlas. Ideální by prý bylo, kdyby si lidé před odchodem na odpočinek naspořili 2 miliony korun a k důchodu si tak přilepšili asi tak o 8 tisíc korun měsíčně.

„Dlouhodobě spořit ale Češi zatím příliš nezvládají, aktuálně je to ale způsobené i vysokou inflací, která zatěžuje jejich domácí rozpočty. Nejčastěji si jsou lidé schopni každý měsíc odkládat částky do dvou tisíc korun. Víc než osm tisíc z platu uspoří 16 procent Čechů, vyplynulo z průzkumu pro Českou spořitelnu,“ uvedl Český rozhlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"Důchodci, nevydírejte, máte mít našetřeno", Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseteobromin , 09.06.2023 13:57:37
Autorovi tohoto tupého výkřiku je nutno dát akorát tak pár facek. Jakýsi rozmazlený froc, který neví ani jak vypadá práce, tady vykřikuje a pokřikuje na generace starších lidí. Na jednu stranu se vláda bije kladivem v prsa, jak zakopává příkopy mezi stářím a mladými, na druhé straně si přijde jakýsi zpozdilý, degenerovaný a zdeformovaný hejsek a káže, jak mají mít důchodci našetřeno. A z čeho měli šetřit. Fialova mantra "vždyť za naší vlády jsme zvedli důchody nejvíce..." a jiné hlody - to jsou jenom výkřiky do tmy bez dovětku: "za naší vlády ceny všeho - energií, bydlení, potravin, léků....se nezvyšovaly - ty přímo skákaly horajn" na to zapomíná. Autor výkřiku a pokřikování po důchodcích by měl být souzený za vědomé, cílené a promyšlené ponižování, urážení a znevažování občanských práv těch, kteří celý život poctivě pracovali.,

|  10 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…