Dva až tři Sobotkovi ministři jsou na výměnu, řekl narovinu Zeman

17.08.2014 19:45

Prezident Miloš Zeman hodnotí pozitivně prvních šest měsíců vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Dva až tři ministry by ale vyměnil. Zeman se chce nyní sejít se členy kabinetu, aby s nimi mimo jiné probral svoje připomínky k návrhu služebního zákona. Prezident to uvedl v rozhovoru, který dnes vysílala Česká televize. Sobotka uvedl, že personální změny ve své vládě nechystá.

Dva až tři Sobotkovi ministři jsou na výměnu, řekl narovinu Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Podle Zemana vládě pomáhá to, že se začalo dařit ekonomice. „Úspěšnost vlády se dá hodnotit podle jednoduchého ukazatele, a to je hospodářský růst, se kterým následuje růst životní úrovně, to znamená v podstatě růst reálné mzdy, případně růst starobních důchodů. Já si myslím, že z tohoto hlediska vláda obstála," uvedl Zeman.

Přesto prezident našel ve vládě ministry, které by vyměnil. „Každý premiér občas obměňuje svůj tým, vyřazuje takzvané slabší kusy," prohlásil Zeman. Jména „slabších" ministrů neuvedl, ale prý je občas říká Sobotkovi. Vládu Zeman považuje za stabilní, i když se občas pohádá jako v případě služebního zákona.

Premiér Zemanovo pozitivní hodnocení uvítal. „Na rozdíl od minulosti se vládá nehádá, nezatěžují ji skandály a soustředí se na plnění vládního programu," uvedl v ČT Sobotka. Výměny ministrů odmítl. „Po prvním půlroce vlády nemám důvod k personálním změnám," dodal. Pokud by služební zákon prošel v podobě dohodnuté mezi koalicí a opozicí, tak prezident by zákon pravděpodobně vetoval. Nelíbí se mu funkce politických náměstků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…