Dva roky od ruské invaze na Ukrajinu. Pavel vystoupí na hlavní akci v Praze

24.02.2024 7:56 | Monitoring

Sobota se ponese v duchu připomínky 2. výročí počátku ruské invaze na Ukrajinu. V českých městech se budou konat nejrůznější připomínkové akce i pochody. Dva roky trvající válku připomene i prezident Petr Pavel.

Dva roky od ruské invaze na Ukrajinu. Pavel vystoupí na hlavní akci v Praze
Foto: z internetu
Popisek: ukrajinské hroby

Otevřený válečný konflikt na Ukrajině začal 24. února 2022 v brzkých ranních hodinách, kdy ruský prezident Vladimir Putin dal příkaz k „vojenské operaci“ na východě Ukrajiny s cílem „denacifikovat a demilitarizovat“ Ukrajinu, která se ocitla pod útokem ruských vojsk. Započaly boje o velká ukrajinská města a vypukla válka mezi Ruskem a Ukrajinou.

Připomínkové akce k uplynutí dvou let od zahájení ruské invaze na Ukrajinu se budou konat po celém Česku, ty největší se odehrají v Praze. Prezident republiky Petr Pavel v sobotu navštíví shromáždění na Staroměstském náměstí Společně za Ukrajinu!, kde chce poděkovat za podporu Ukrajiny. Vystoupit zde má na dálku i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se svým videovzkazem.

V důsledku války z Ukrajiny uprchly miliony lidí. Česko poskytuje dočasnou ochranu více než čtvrt milionu z nich. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky uvedl, že podle odhadu přišlo na Ukrajině o život dosud přes 10.000 ukrajinských civilistů a zraněno bylo na 19.000 lidí.

Když Rusko před dvěma lety vtrhlo na Ukrajinu, silný odpor ozbrojených sil země a drtivá podpora Kyjeva ze strany Západu – spolu se zjevnými vojenskými přešlapy Moskvy – vzbudily naději, že ukrajinská armáda, která čelí přesile a má méně zbraní, dokáže invazní síly porazit.
 
O dva roky později se naděje na ukrajinské vítězství zdají být stále menší, stejně jako sliby Západu, že bude Ukrajinu podporovat „tak dlouho, jak bude třeba“.
 
Za současného stavu zůstává americká vojenská pomoc v hodnotě miliard dolarů neschválena, únava z války a boje o financování roste v době před americkými prezidentskými volbami – tedy před hlasováním, v němž by mohla být dosazena administrativa, která bude méně nakloněna válečným potřebám Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kovaný bolševik a estébáckej udavač Pávek 107, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehekate , 24.02.2024 10:04:08
zrůda, která se neštítila okrást důchodce o ZÁKONNOU valorizaci penzí kámoš sudeťáka Posselta , řeporyjské Žumpy vystoupí v Praze. To bude zas sláva

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…