Dvacet kliků, jinak jdete do civilu, generále. Ruská armáda chce zlepšit fyzickou zdatnost důstojníků

30.09.2016 8:56

Ruské ministerstvo obrany se rozhodlo, že fyzická zdatnost ruského důstojnického sboru bude finančně ohodnocena. A týká se to i generálů – ti, kteří kvůli velkému břichu neuběhnou kilometr v předepsaném čase, nebudou mít nárok na odměny, i kdyby vyhrávali pro Rusko jednu expanzivní válku za druhou. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Dvacet kliků, jinak jdete do civilu, generále. Ruská armáda chce zlepšit fyzickou zdatnost důstojníků
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Rudém náměstí v Moskvě

Tento týden už přes 500 důstojníků Západního vojenského okruhu skládá zkoušky z fyzické zdatnosti. Projít musejí testy na sílu, rychlost, vytrvalost a hbitost. Mezi nejobávanější disciplíny patří mezi ruskou generalitou shyby na hrazdě, kliky, sklapovačky, běh na jeden a tři kilometry. O něco lepší reputaci mají běh na 60 a 100 metrů, skoky do dálky, plavání a nejrůznější cvičení na sportovním nářadí.

Výkony každého jednotlivce se bodují, a zda uspěl, či nikoliv, a zaslouží si tak odměnu, se ukáže až po sečtení všech disciplín. Ti důstojníci, kteří splní úkoly nejlépe, tedy dosáhnou maximálního počtu sta bodů, budou odměňováni měsíčním přídavkem, který dosáhne 70 až 100 procent základního platu. Za výborný je pokládán výsledek nad 60 bodů. Ten, kdo dosáhne alespoň 35 bodů, získává ohodnocení „uspokojivé“.

Naopak ti, kdo se ukážou být v krajně chabé fyzické kondici, mohou být dokonce z armády propuštěni. S odvoláním na ministerstvo obrany to tento týden napsal vládní list Ruskaja gazeta.

Generálové se ale nemusejí obávat, že je budou srovnávat s třicetiletými důstojníky. Vyšší věkové kategorie mají své disciplíny i normy. Například osmačtyřicetiletý důstojník musí vykonat alespoň tři plnohodnotné přítahy na hrazdě, 20 kliků a uběhnout kilometr za tři a půl minuty.

Sám ministr obrany Sergej Šojgu na testování svých podřízených trvá a dohlíží. Jeho rozhodnutím budou „propadlíci“ tvrdě finančně postihováni. Nejdřív ale dostanou šanci sundat přebytečná kila a vylepšit si kondici. Za šest měsíců jdou na zkoušky totiž znovu. Pokud ani poté neuspějí, může je ministerstvo z armády propustit za „nedodržení podmínek smlouvy“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…