Dvacetiletého klacka má úřad rovnou poslat makat. Okamura pohovořil o ekonomice

12.09.2013 9:22

Své představy o fungování ekonomiky předestřel v rozhovoru pro server Týden.cz předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura. Strhal Drábkovu penzijní reformu a doporučil posílení principu solidarity. Bohatí lidé se podle něj dokáží na stáří zabezpečit vlastními prostředky, funkcí státu je pomoci hlavně těm chudším.

Dvacetiletého klacka má úřad rovnou poslat makat. Okamura pohovořil o ekonomice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Základem volebního programu hnutí Úsvit je prosazení zákona o referendu. Přes to prý nejede vlak

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Nejprve si lídr hnutí Úsvit přímé demokracie vzal na paškál penzijní reformu. Druhý pilíř podle něj měl pouze vyvést veřejné peníze soukromým firmám. „Jen šílenec mohl přijít s nápadem reformovat důchody tím, že část peněz od těch nejbohatších vyvede ze solidárního systému do soukromého,“ prohlašuje Okamura. I rakouský týdeník Profil podle něj zveřejnil analýzu, podle které je systém naprosto diletantský.

On sám by preferoval změnu hlavního principu ze zásluhovosti na solidaritu. „Bohatí si na penzi mohou přispívat v komerčním připojištění nebo ještě lépe vhodnými investicemi,“ doporučuje. Těm, kteří si naspořit nezvládnou, by podle něj měl stát zajistit nějaký rozumný paušál, který zajistí důstojné stáří.

Podobně se dívá třeba i na problematiku zdravotnických nadstandardů. „Odmítáme jakoukoliv diskusi o nadstandardu, péče musí být vždy v nejlepší dostupné míře,“ říká. Z hlediska financování prý hovoří jasně Ústava - zdrojem je zdravotní pojištění. O příplatku se dá hovořit u služeb typu koupelny nebo televize na pokoji.

Prostředky na tyto výdaje je třeba získávat důslednými úsporami ve státní správě. Šetřit se prý musí všude a neustále. „Nonstop musíme koukat politikům a úředníkům na prsty a vážit, za co peníze vydávají,“ radí. Právě tomu mají sloužit propagované instituty přímé demokracie nebo hmotné odpovědnosti politiků.

Rovněž by podpořil daňovou progresi. „V čase krize jsem pro, abychom my, co máme vyšší příjem, byli solidární,“ prohlašuje. Celkově však prosazuje snižování daňové zátěže, zejména DPH a spotřebních daní, které musí platit každý. „Tisíc korun, které vezmeme lidem s nejnižším příjmem, bolí a znamená citelný pokles životní úrovně. Když bohatšímu vezmeme 10 tisíc, tak to ani nezaregistruje,“ říká Okamura.

Uspořit by se podle něj dalo i důsledným bráněním zneužívání sociálních dávek. „Když přijde na pracák dvacetiletý klacek, tak ho úřad má rovnou poslat na stavbu nebo do nejbližšího fastfoodu - tam a i jinde berou téměř neustále a práce je často i s bydlením,“ říká. Dávky by měli dostávat selektivně pouze ti, kteří si nemohou pomoci sami.

Řešení však nevidí ve veřejně prospěšných pracích - starostové si prý zvykli za mimořádně výhodných podmínek takto zneužívat nezaměstnané, místo aby se snažili jim sehnat regulérní práci. „Jenže lidé nejsou přece otroci. Když práci, tak za řádnou, slušnou mzdu,“ upozorňuje.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS

12:54 „To bych nikdy neschválil!“ Předvolební zásek. Rakušan potopil kampaň ODS

Do kampaně před evropskými volbami se vložil už i prezident republiky Petr Pavel, jenž uvedl, že ant…