Dvě třetiny lidí si myslí, že oznámení demise je nesprávné, ukázal průzkum pro rozhlas

04.05.2017 19:48

Za nesprávný krok považují rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podat demisi vlády dvě třetiny lidí. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas. Zprávu převzala ČTK.

Dvě třetiny lidí si myslí, že oznámení demise je nesprávné, ukázal průzkum pro rozhlas
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka demisi nedoručil. Na Hradě to ovšem nevěděli, ceremoniál před kamerami uspořádali

Nejméně s rozhodnutím předsedy vlády souhlasí lidé starší 60 let a voliči hnutí ANO. Mezi voliči sociální demokracie schvaluje demisi čtvrtina dotázaných. Průzkumu se zúčastnilo 1 006 respondentů starších 18 let.

Premiér ohlásil záměr navrhnout demisi celé vlády v úterý kvůli nejasnostem kolem podnikání a majetku ministra financí Andreje Babiše (ANO). Svůj krok zdůvodnil tím, že další pokračování Babiše ve funkci ministra financí je neudržitelné, protože stále uspokojivě nevysvětlil nákup jednokorunových dluhopisů od své někdejší firmy Agrofert či původ svého majetku. Zároveň však uvedl, že odvoláním by z Babiše udělal mučedníka, což je role, na kterou se podle něj ministr předem připravoval.

Do podpory demise mezi respondenty se mimo jiné promítá to, nakolik si lidé myslí, že Andrej Babiš dostatečně vysvětlil kauzy, které se ho týkaly. „Mezi lidmi, kteří na to mají názor, mírně převládá pozice, že je nevysvětlil dostatečně, ačkoli je to takřka půl na půl,“ uvedl analytik Medianu Daniel Prokop. Ti lidé, kteří Babišovi v tom vysvětlení nedůvěřují, v takřka polovině případů tu demisi podporují, naopak lidé, kteří ministrovi důvěřují, jsou ve velké většině proti té demisi, dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…