EU vyrazila do boje s ruskou propagandou. Spustila dlouho očekávaný server

07.11.2015 19:57

EU se pustila do boje s ruskou propagandou. Server Neovlivní.cz k tomu dodává, že konečně. Nově vzniklá „jednotka“ si klade za cíl ukázat, kolika lžím z ruské strany je vystaveno evropské publikum. Jednou z klasických lží je, že se ukrajinští vojáci chystají sestřelit americké letadlo nad Sýrií a obvinit z toho Rusko. Další lží je myšlenka, že by si občané Spojených států přáli, aby jim vládl Putin.

EU vyrazila do boje s ruskou propagandou. Spustila dlouho očekávaný server
Foto: Foto Jan Rychetský
Popisek: Výstava politických karikatur v Užhorodě, která nyní putuje po celé Ukrajině

StratCom East je malou jednotkou, kterou řídí bývalý britský úředník EU, jednotlivé členy pak do Bruselu delegovaly členské státy. Své zastoupení má v jednotce i Česko, jde o bývalého novináře Jakuba Kalenského. Jak dále informoval EUobserver, s jednotkou spolupracuje více než 300 novinářů, blogerů, aktivistů z nevládních organizací i vládní úředníci z celé EU. Tým už zveřejnil první týdenní raport. Jde o informační bulletin s názvem Disinformation Review. „Hlavní náplní je ukázat evropské veřejnosti velký počet dezinformačních útoků, kterým čtenáři v Evropě musejí čelit každý jeden den.“

Stojí za pozornost, že některé členské státy EU se stavěly proti zřízení této „jednotky“, neboť měly za to, že se nemají politické orgány míchat do toho, co píší média. Přes tento odpor se podařilo prosadit vznik týdeníku, který bude upzorňovat na ruské dezinformační texty. Pokud totiž západní odpůrci tvrdí, že by se politici neměli vměšovat do toho, co píší novináři, musejí si tito obhájci demokratických principů uvědomit, že ruská vláda ovlivňuje svá média dlouhodobě.  

V posledním týdnu prý mezi dezinformačními zprávami kolují texty varující před propojením Islámského státu a ukrajinské vlády. Dočteme se v nich, že Ukrajinci odcházejí bojovat do Sýrie po boku islamistů nebo že radikálové z IS přicházejí bojovat po boku Kyjeva proti separatistům na Donbasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…