Ekonomka Šichtařová se směje programu KSČM. Asi spadl z Marsu

04.10.2013 9:35

Ekonomka Markéta Šichtařová se na svém blogu na iDnes.cz zamýšlí nad volebním programem komunistů a nad tím, co bude, až nám pevnou rukou bude vládnout právě KSČM. Ačkoli s některými body jejich programu se prý dá překvapivě souhlasit, je těžké odhadnout, co od této levicové strany ve skutečnosti čekat.

Ekonomka Šichtařová se směje programu KSČM. Asi spadl z Marsu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Komunisté podle Šichtařové vynikají v tom slíbit, co udělají, ale neříct, jak to udělají. "Například zamezí korupci, zavedou odpovědnost úředníků, vychovají nové odborníky, zrychlí práci soudů a kdesi cosi. Pokud však budete tak odrzlí, že se budete chtít šťourat v detailech, nemáte šanci zjistit, jak bude korupci zamezeno, jak budou úředníci donuceni k odpovědnosti, jak si nabrkneme 'odborníky', aniž bychom disponovali kouzelnou harfičkou z pohádky Tři veteráni, nebo jak zrychlíme soudy, aniž bychom z padesáti procent produkovali justiční omyly," konstatuje ekonomka.

Podobně utopicky pak prý zní i plamenná slova o právu na práci. Jak ale komunisté hodlají vytvořit tolik pracovních míst, aby nikdo nebyl bez práce, to už se volič v programu nedočte. Navíc nulová zaměstnanost je podle ekonomky totální národní tragédie. Zaměstnavatel není schopen vybírat si své zaměstnance a ti zase nemají nejmenší motivaci pracovat, když nad nimi nevisí hrozba, že o práci přijdou. "Nejen, že technicky nelze nulovou nezaměstnanost docílit. I kdyby to šlo, byl by to pro nás všechny extra průšvih," shrnuje Šichtařová.

Protimluvy, kapitalistické prvky

Hned několik protimluvů obsahuje návrh na vytvoření "veřejné komerční banky bez poplatků, se zaručeným zhodnocením vkladů a s dostupnou úrokovou mírou na poskytované úvěry". Banka podle ekonomky nemůže pracovat komerčně, když má předem naplánováno, jak bude zhodnocovat vklady. Stávající krize navíc vznikla tak, že americká centrální banka začala poskytovat velmi levné úvěry.

"To jsem fakt netušila, že komunisté touží vnést do ekonomiky tak nechutně kapitalistický prvek, jako jsou krize…? Oni se nám, kluci jedni ušatí, nezdají, hotoví zakuklení kapitalisté!" žertuje Šichtařová.

Zábavná je podle ní i zmínka o snižování počtu odpracovaných hodin, ale souběžném zvyšování mezd, a to až na průměr Evropské unie. "Ehm, povšimli si pánové a dámy z KSČM, že právě tímto principem – tedy flákáním se a současným zvyšováním mezd - zbankrotovalo Řecko a přivodilo si svou nynější 28% nezaměstnanost…?" ptá se.

"Pravda, dalo by se ve čtení pokračovat. Ale upřímně řečeno, první dvě stránky programu stačí. Stačí na pochopení, že tenhle volební program asi spadl z Marsu," uzavírá Markéta Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…