Erdogan má problém, který ho reálně může stát funkci. Prý zfalšoval vysokoškolský diplom

18.06.2016 12:02

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan možná nemá vysokoškolské vzdělání. To je ale pro vykonávání úřadu hlavy tureckého státu zákonná povinnost, upozorňuje německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Informoval o tom server Prvnizpravy.cz.

Erdogan má problém, který ho reálně může stát funkci. Prý zfalšoval vysokoškolský diplom
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Erdogan ve svém životopise uvádí, že vystudoval na Marmarské univerzitě, obor „ekonomika a management“ v roce 1981. Taková instituce sice existuje, ale byla založena až o rok později, tvrdí FAZ.

Podle tureckého zákona musí mít prezident vysokoškolské vzdělání. Jako důkaz toho, že Erdogan má právo vykonávat svůj úřad, současný rektor univerzity zveřejnil fotografii jeho diplomu.

Celý text je ZDE

Turecký volební orgán ale nemůže odpovědět na otázku, proč prezident neposkytl původní dokument ke kontrole, jak je stanoveno ústavou. Kromě toho název ústavu na fotografii neodpovídá tomu, co je uvedeno v životopisu tureckého vůdce. Unie univerzitních profesorů míní, že by se mohlo jednat o padělek.

Bývalý prokurátor Emer Farouk Eminagaoglu podal stížnost u volební komise a na státní zastupitelství v Ankaře, aby se nulovalo Erdoganovo prezidentství. A také, aby mu byla zakázána účast ve volbách, pokud budou tato podezření potvrzena. Tato stížnost byla ale zamítnuta.

Mluvčí Erdogana dříve navrhl vytisknout deset milionů kopií Erdoganova diplomu, aby se skeptici umlčeli. Podle novináře FAZ by mělo stačit otevření archivů z University of Marmara a dovolit prověrku dokumentu, ale škola obezřetně archiv uzavřela těsně před prezidentskými volbami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …