Establishment má strach. Německý ekonom vysvětluje, o co všechno po vzbouření lidí může přijít

10.12.2016 12:39

Establishment má dnes v mnoha zemích Evropy strach, říká jeden z nejvlivnějších ekonomů současného Německa Hans-Werner Sinn v rozhovoru pro Týdeník Echo. Ukázku z něj zveřejnil server Echo24.

Establishment má strach. Německý ekonom vysvětluje, o co všechno po vzbouření lidí může přijít
Foto: Archiv
Popisek: Mapa Evropy

Nejprve odpovídal na otázku, proč je v Evropě tolik strachu před Trumpem. „Jednak je to strach, že se budou vztyčovat překážky pro obchod, ale i strach z toho, jaké síly se tu daly na pochod. Síly, které dokázaly mobilizovat mlčící většinu proti establishmentu. Establishmentem tu myslím vedoucí politiky a média,“ uvedl Sinn.

Poukázal na to, že v britském referendu chtěl establishment zůstat uvnitř EU, ale lid chtěl ven. „Před podobnou situací má dnes establishment přirozeně v mnoha zemích Evropy strach. Dokonce i v Německu, kde máme v Berlíně ve skleníku mediálně-politický komplex. Kromě jeho obyvatel ale v zemi žije hodně lidí, kteří si zkrátka myslí něco jiného,“ podotkl Sinn.

Celá ukázka rozhovoru je ZDE

Podle něj si v Německu tradiční média dosud drží velký vliv, hlavně veřejnoprávní kanály. „Stát do nich vysílá své zástupce, výsledkem jsou naprosto státně-konformní stanice, které se potom lehce ztotožní s názory politických stran v Berlíně,“ uvedl.

Italské Hnutí pěti hvězd může ohrozit celou eurozónu

Poukázal také na to, že krize eurozóny naprosto není vyřešena. „Zpracovatelský průmysl v jižní Evropě prostě neroste a zůstává pod svou předkrizovou úrovní. Stagnace v Itálii nebo ve Francii trvá už od roku 2009,“ upozornil.

Největší riziko pro eurozónu podle něj vychází z Itálie. „Tamní hospodářství stagnuje, banky jsou nalomené. Bankovní půjčky poskytnuté Mezinárodním měnovým fondem dnes tvoří 85 procent vlastního kapitálu italských bank. Sílí protest skrze radikální strany. Budou předčasné volby a v nich možná vyhraje Beppe Grillo a jeho Hnutí pěti hvězd,“ poznamenal.

Přiznal, že Hnutí pěti hvězd může znamenat systémové ohrožení celé eurozóny. „Už před referendem šly úroky nahoru, protože se počítalo s tím, že premiér Renzi v referendu prohraje. Je otevřená možnost, že Itálie odejde z eurozóny. Neříkám, že by pravděpodobnost toho scénáře byla nad 50 procenty, ale před referendem byla dejme tomu 30 procent, po referendu stoupla,“ dodal Sinn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…