Eurokomisařem prý bude někdo čtvrtý

05.06.2014 10:30

Stále se hledá eurokomisař - a podle Hospodářských novin jím nebude ani Mertlík, ani Telička a ani Roithová. Podle deníku se začíná s novým výběrem a historie se tak opakuje. Hledání zástupce do Evropské komise prý bude dlouhou výměnou zákulisních nabídek.

Eurokomisařem prý bude někdo čtvrtý
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Zatím máme tři kandidáty na eurokomisaře. ČSSD si vybrala ekonoma Pavla Mertlíka, hnutí ANO stojí za svým volebním lídrem Pavlem Teličkou a lidovci by na tomto místě rádi viděli končící europoslankyni Zuzanu Roithovou. Ta však ještě neřekla, zda o tuto nominaci stojí a vzala si čas na rozmyšlenou do konce června.

Dnešní Hospodářské noviny však píší, že se eurokomisařem pravděpodobně nestane ani jeden z jmenovaných. Nikdo prý sice oficiálně neustoupí, ale HN zjistily, že v kuloárech už se mluví o tom, že ANO i ČSSD se smířily s tím, že svého kandidáta neprotlačí. HN prý mají tyto informace přímo z vlády a také z Hradu, který chce údajně do jednání promlouvat.

Nyní se prý špičky koalice rozhlížejí a hledají dalšího vhodného kandidáta. Podle HN by jím mohl být nestraník, protože Česko chce usilovat o silnější, ekonomické portfolio.

Objeví se další nečekané jméno?

Kandidát hnutí ANO Pavel Telička se nyní jeví jako nepravděpodobný eurokomisař, protože proti němu mluví lobbistická minulost a ani by nemusel projít Evropským parlamentem. HN však uvádějí, že šéf ANO Andrej Babiš se sice nevzdává jeho prosazování, a sám prý už musí vědět, že s ním nemá šanci. Navíc se údajně hovoří o tom, že jejich vztahy už nejsou tak vřelé.

Proti kandidátovi sociálních demokratů Pavlu Mertlíkovi prý stojí Andrej Babiš a také prezident Miloš Zeman. HN vysvětlují, že Mertlík v roce 2001 po sporech s Miroslavem Grégrem odstoupil ze Zemanovy vlády s tím, že jako důvod uvedl i slabou podporu premiéra. K tomu se prý přidružuje potřeba Miloše Zemana oslabovat Bohuslava Sobotku.

Zuzanu Roithovou prosazuje nejslabší z koaličních partnerů, a vzhledem k tomu, že ani není známo, zda o post vůbec stojí, je prý její volba zcela nepravděpodobná. Proto podle HN můžeme očekávat, že se ze zákulisních jednání vynoří nový kandidát, tak jak se například stalo před pěti lety, kdy po dlouhém vyjednávání byl vybrán Štefan Füle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …