Europoslankyně ANO: EU už ve věci uprchlíků udělala kus práce

18.04.2017 19:41

Moderátorka Světlana Witowská přivítala v úterním Interview ČT24 europoslankyni zvolenou za hnutí ANO Ditu Charanzovou. Ta mimo jiné prozradila, zda se máme začít bát Turecka.

Europoslankyně ANO: EU už ve věci uprchlíků udělala kus práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dita Charanzová

V úvodu okomentovala prohlášení britské premiérky Theresy Mayové, která oznámila, že hodlá vyhlásit předčasné volby na 8. června. Ještě před čtrnácti dny myšlenku předčasných voleb odmítala. „Překvapilo mě to, ale já myslím, že to překvapilo všechny. Myslím si, že ona si chce upevnit svou pozici při vyjednávání o Brexitu, protože v minulosti jí bylo vyčítáno, že sama volbami vlastně neprošla,“ připomněla Charanzová.

EU teď podle europoslankyně bude mít problém se s tím vyrovnat. „Poprvé nám partner, který s námi seděl u stolu, říká, je konec a já už nechci... Já myslím, že zažijeme ještě hodně emocí,“ podotkla. Velké spory očekává např. u finančního vyrovnání.

Máme se Turecka bát?

Posléze dáma přeskočila na Turecko. Když turecký prezident Recep Erdogan potlačil červencový armádní puč, spustil kroky, které Turecko oddálilo od EU, takže samotné referendum z této neděle nebylo až tak překvapivé. Problém vidí snad jen ve sčítání hlasů referenda. Ze zpráv, které z Turecká má, prý tuší, že nemuselo být vše v pořádku.

„Počítaly se volební lístky, které nebyly orazítkovány. To dává pocit, že to hlasování nemuselo být tak úplně v pořádku a vzhledem k těsnosti výsledku referenda tu zůstává určitá pachuť,“ poznamenala Charanzová. 

„A máme se Turecka začít bát?“ zeptala se moderátorka. „Tak to je zase jiná otázka. Turecko je pro nás partnerem v oblasti obchodu, ale i v oblasti bezpečnosti a je teď na nás, jak si vzájemné vztahy nastavíme. Nemyslím si, že by to bylo o nějakém sbližování,“ upozornila dáma. S Tureckem spolupracujeme v NATO, řešíme s ním situaci v Sýrii a tak podobně, takže určitý partnerský vztah tam funguje, ale musí být nastaven jinak, než byl donedávna.

„Já si ale nemyslím, že by to bylo tak, že my Turecko potřebujeme, zatímco ono nás nepotřebuje. Já si třeba myslím, že pro Turecko je výhodné být členem Aliance,“ uvedla Charanzová. 

„My když se podíváme, jak hlasovali Turci žijící v Německu, Nizozemsku a dalších zemích, tak oni prezidenta Erdogana ve své většině podpořili. Ti lidé tam nežijí, a přece ho podpořili. Jistě, asi polovina Turků v EU nepřišla a můžeme se ptát, jestli by většina z nich hlasovala proti Erdoganovi, ale rozhodně to ukazuje, že mezi námi žije menšina, která vnímá prezidenta Erdogana jinak než my,“ varovala europoslankyně.

Z Turecka se teď prý stává v podstatě oponent EU, byť stále platí, že je EU pro Turecko obchodním partnerem číslo jedna.

Pokud jde o dohodu mezi EU a Tureckem, tato dohoda podle Charanzové není potřebná jen pro EU. Turecko dostává zaplaceno za to, že se stará o uprchlíky na svém území a neposílá je do Evropy. „Je skutečností, že tato dohoda pomohla k tomu, že se zastavil silný příliv uprchlíků. Nicméně si myslím, že tady už udělala EU kus práce,“ zaznělo z úst političky. EU teď podle jejího názoru není v komfortní situaci a musí dál pracovat na vrácení imigrantů, kteří nedostanou azyl, musí pracovat na tom, aby migranti vůbec neodcházeli ze svých domovských zemí, a tak podobně.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…