Eurovolby v Německu vyhrály vládní strany, uspěli i euroskeptici

25.05.2014 20:21

Volby do Evropského parlamentu v Německu vyhrála konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkel s 36 procenty hlasů, na druhém místě skončila koaliční sociální demokracie (SPD) s 27,5 procenty hlasů. Euroskeptická Alternativa pro Německo (AfD) podle odhadů získala 6,5 procenta hlasů. Ukazují to odhady výsledků, které po uzavření volebních místností zveřejnila televize ARD. Volební účast dosáhla 48 procent.

Eurovolby v Německu vyhrály vládní strany, uspěli i euroskeptici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Konzervativci proti předchozím volbám ztratili 1,8 procentního bodu a téměř celý tento propad jde podle odhadů na vrub bavorské Křesťansko-sociální unii (CSU). Naopak SPD získala o sedm procentních bodů více než v roce 2009. Podle analytiků k tomu velkou měrou přispěl volební lídr Martin Schulz, který je kandidátem všech evropských socialistických stran na předsedu Evropské komise. Třetina voličů SPD v průzkumech uvedla, že dává svůj hlas této straně právě kvůli Schulzovi.

Na třetím místě v nejlidnatější zemi Evropské unie skončili podle odhadů Zelení s 11 procenty, postkomunistická Levice získala osm procent. Zástupce do Štrasburku a do Bruselu pošle i liberální Svobodná demokratická strana, která by měla získat tři procenta hlasů. K úspěchu jí pomohlo zrušení pětiprocentního volebního prahu před letošními volbami.

Do europarlamentu se možná dostanou i němečtí Piráti

Není ale vyloučeno, že se do Evropského parlamentu dostanou i okrajové strany. Německo bude mít v novém parlamentu 96 zástupců, a proto k získání mandátu stačí i zisk mírně nad jedno procento hlasů. Kolem této hranice se podle odhadů pohybují Piráti s 1,3 procenty, Strana ochránců zvířat s 1,1 procenty a krajně pravicová Národnědemokratická strana Německa (NPD) s 0,8 procenty.

Volební účast v Německu podle odhadů dosáhla 48 procent, hlasovat přišlo o 4,7 procenta lidí víc než při minulých evropských volbách. Obrátil se tak dlouhodobý sestupný trend účasti při eurovolbách. Účast při hlasování byla nejvyšší od roku 1994.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…