Eurozázrak: V europarlamentu hlasuje 113 procent europoslanců

22.03.2012 14:09

Občas se dočítáme o pohádkové volební účasti v zemích na východ od našich východních sousedů, která na některých místech dosahuje bájných sto procent či více. Není ale důvod závidět těmto zemím, protože se zdá, zázraky se dějí i v Evropské unii.

Eurozázrak: V europarlamentu hlasuje 113 procent europoslanců
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Polská socialistická europoslankyně Lidie Geringer de Oedenberg napsala eurolidoveckému europoslanci Klausi-Heinerovi Lehnemu, předsedovi Výboru pro právní záležitosti Evropského parlamentu (JURI), jehož je zmíněná europoslankyně členkou, a týká se hlasování ze dne 1. března 2012 ohledně jejího dodatku ve věci tzv. osiřelých děl („Orphan Works“), tedy děl, u nichž nelze určit majitele autorských práv. Lidie Geringer de Oedenberg navrhovala, aby se s těmito díly mohlo volně nakládat a zveřejňovat je.

Nestalo se to poprvé

Europoslankyně se ve svém dopise, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici, pozastavuje nad tím, že z oficiálního zápisu, který dostala, vyplývá, že v době hlasování o jejím dodatku bylo přítomných 23 z 24 členů výboru. To by samo o sobě nebylo nic zázračného, kdyby stejný zápis neuváděl, že pro její návrh hlasovalo 12 členů a proti 14, což dává dohromady 26 hlasů.

V dopise pak europoslankyně dále upozorňuje, že se podobný zázrak nestal poprvé. Například dodatek č. 71 prošel poměrem 13 hlasů ku 12, což celkové činí 25 hlasů, přičemž komise má jen 24 členů. Požádala o znovuhlasování o návrhu.

Europoslankyně na svůj dopis prý obdržela zcela neuspokojivou odpověď, a bude proto usilovat o další vysvětlení onoho zázračného jevu. Podle posledního průzkumu STEM důvěřuje Evropskému parlamentu pouze 30 procent Čechů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…