Evropa se řítí do propasti. Kam až jsme to klesli. Šíří se české VIDEO s Viktorem Orbánem

01.09.2016 13:41

„Ani si neuvědomujeme, jak hluboko jsme klesli. Evropa si neuvědomuje, do jaké propasti se řítí,“ uvádí ve svém starším projevu maďarský premiér Viktor Orbán. Slova se týkala rakouského plotu proti imigrantům, svobody slova a evropské identity. Úryvek projevu premiéra Maďarska, opatřený českými titulky, se nyní šíří českým internetem.

Evropa se řítí do propasti. Kam až jsme to klesli. Šíří se české VIDEO s Viktorem Orbánem
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

„Tato záležitost s plotem... Podívejte se, Rakušané jsou dobráci od kosti. Neříkám, že život s nimi byl během uplynulých století úplně bezproblémový. Ale přesto! Přesto jsou Rakušané ctihodní lidé. Tato země se po druhé světové válce stala jednou z nejúspěšnějších v Evropě podle všech možných ukazatelů,“ dodává Orbán s tím, že jde navíc o demokratickou zemi.

„A podívejte se na ně teď. Jejich zvolený představitel tvrdí, že nestaví plot, ale ‚bránu s dlouhými zdmi‘. Když tohle slyšíte poprvé, tak se tomu zasmějete,“ řekl Orbán za skutečného smíchu přítomných. „Ale zamyslete se nad tou pokryteckou hloupostí,“ zahřímal Orbán s otázkou, kam jsme to klesli.

Dříve podle jeho slov byla Evropa domovem svobody, myšlení, projevů, názorů. Dnes je však prý v takovém duchovním rozpoložení, že některá slova nesmějí být ani nahlas vyslovena. „Ani to není nijak špatné slovo, ‚plot‘. Není to tak, že by se rakouský kancléř během svého vzdělávání neseznámil s jeho významem nebo že by mu náhle při vyslovování těch písmen za sebou selhával hlas,“ podotýká se smíchem posluchačů Orbán. Podle něj však jen kancléř uvažuje tak, aby to nevyvolalo v současné Evropě politické důsledky.

„Je toto Evropa založená na svobodě myšlení, projevu a názoru? Vždyť nemůžeme ani mluvit o skutečných problémech, o konkrétních názorech a návrzích řešení,“ podotkl s tím, že to vnímá jako skutečný problém.

Cílem celoevropské debaty by podle Orbána měla být snaha o zachování silné křesťanské Evropy. „V jakékoli formě. A v rámci této silné křesťanské Evropy umožnit jejím občanům žít v silném a křesťanském Maďarsku. Těm, kdo si nemyslí, že toto je ‚evropská hodnota‘, bych rád připomněl slova Schumana, který byl jedním ze zakladatelů. Řekl: ‚Evropa bude buďto křesťanská, anebo nebude existovat.‘ Volba je na nás, obě cesty jsou otevřené,“ uzavřel za potlesku Orbán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…