Evropské dotace bych zakázal, říká Klausův přítel

09.04.2012 17:21

Ekonom Dušan Tříska je dlouholetý přítel Václava Klause. Spolu s ním nastartoval projekt kuponové privatizace. Dušan Tříska ji dodnes považuje za nejlepší projekt, jakého se kdy zúčastnil a podobné řešení by ordinoval i při léčení řecké krize.

Evropské dotace bych zakázal, říká Klausův přítel
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Václav Klaus na přednášce

S kroky vlády Tříska vesměs souhlasí. „Ale nemáme se připojovat k nesmyslům, které dohodnou nějací Merkozyové. Podobně jsme se nepřipojili ke šrotovnému. Ale rozhodně penzijní reformu bych dělal jinak. Zrušil bych pilíře, penzijní pojištění,“ uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Klaus umí mluvit jen o ekonomice a politice

Nejvíc ho ale na EU štvou evropské dotace. „Kdykoli jsem na nějakém semináři o čerpání evropských dotací, mám pocit, že jsem se ocitl v roce 1985 na schůzi státní plánovací komise. Jediné, co se řeší, je zda dostanu dotace, nebo ne. Tady padají ministři za to, že nevyčerpali dotace z EU,“ říká ekonom s tím, že bychom se radši měli starat o své vlastní věci.

Klaus je Třískův přítel a spolupracoval s ním na kuponové privatizaci. Podle něj jsou prezidentovy názory konzistentní. „Klaus neumí mluvit o ničem jiném, než je ekonomika a politika s tím, že o politice s ním mám zakázáno mluvit. Ale v ekonomických otázkách je mi dopřáváno sluchu. S Klausem se nedá mluvit jen tak o ničem,“ říká Tříska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…