Evropský tisk: Dohoda z Minsku ukazuje význam Francie a Německa pro EU, skutečným vítězem je ale Putin

13.02.2015 11:24

Kromě českého komentuje včerejší dohodu z Minsku o příměří na Ukrajině také evropský tisk. Francouzský deník Le Monde je toho názoru, že minská dohoda ukazuje význam německo-francouzského motoru pro Evropskou unii. Naopak rakouský list Der Standard upozorňuje, že skutečným vítězem "na body" je ruský prezident Vladimir Putin. Italský deník Corriere della Sera zase vyzývá k opatrnosti, protože cestu ke skutečnému míru komplikují překážky a pokrytectví. Podle komentáře polského deníku Gazeta Wyborcza si Ukrajina místo míru koupila pouze čas.

Evropský tisk: Dohoda z Minsku ukazuje význam Francie a Německa pro EU, skutečným vítězem je ale Putin
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

"Angela Merkelová a François Hollande utlumili své odlišné postoje, aby se postavili Vladimiru Putinovi," napsal dnes Le Monde. List připomněl, že německá kancléřka a francouzský prezident zastávají odlišné názory na podporu hospodářského růstu a rozpočtovou disciplínu. Přesto se ale ukázalo, že oba státníci mohou spolupracovat a znovu upevnit uvolněný svazek francouzsko-německého motoru EU.

Díky Merkelové a Hollandeovi je EU vlivnější a nezávislejší

"Jejich jedinečná iniciativa v uplynulých dnech v Kyjevě, v Moskvě a pak v Minsku dokazuje, že francouzsko-německá diplomacie pracuje," dodal Le Monde.

"Díky kancléřce a francouzskému prezidentovi vyšla Evropa z Minsku vlivnější a nezávislejší," uznal Corriere della Sera. Deník ale zároveň upozornil na to, že cesta k míru stále ještě není samozřejmá.

Německá kancléřka a francouzský prezident zabránili krachu

"V Minsku bylo dosaženo dohody, ale bylo by špatné ji přeceňovat. Naděje na mír musí ještě překonat řadu pokrytectví a překážek, což povinně volá po opatrnosti," napsal italský list Corriere della Sera. "Merkelová a Hollande jsou smělí představitelé EU, která zůstává rozštěpena, i když má válku před prahem," dodal list s tím, že oba státníci zabránili krachu, který mnozí považovali za "možný či dokonce pravděpodobný".

Na sankce se Putin nebude moci vymlouvat pořád

"Minsk II po ztroskotané první dohodě ze září je v podstatě vítězstvím Vladimira Putina na body. Pokud bude od neděle klid zbraní dodržován a obě strany skutečně stáhnou těžké zbraně, bude to znamenat de facto uznání oblastí pod kontrolou separatistů, které při nejnovější ofenzivě ovládli," napsal rakouský deník Der Standard. Situace se tak prý přibližuje ke stavu, jaký panuje v separatistických oblastech v Gruzii a v Moldavsku.

"Jsou ale Putinovy vyhlídky skutečně tak růžové?" ptá se Der Standard. "Ruské hospodářství se nachází v recesi, která se podle předpovědí ještě prohloubí," dodal deník. Zároveň ale připomněl, že důvodem poklesu ruské ekonomiky, která trpí snížením cen ropy a plynu, jsou jen z části západní sankce. "Napořád se Putin nebude moci vymlouvat na sankce," míní Der Standard.

Ukrajina si nekoupila žádný mír, pouze čas

"Vypadá to, že Merkelová s Hollandem spíše zmírnili Putinovy požadavky, než přiměli Porošenka k ústupkům. To je pro Rusko signál, že Evropská unie stojí za Ukrajinou a že ji nenechá kvůli milovanému míru na holičkách," napsal polský list Gazeta Wyborcza.

Polský list také připomíná, že Západ společně s Ruskem již zaručil Ukrajině územní celistvost výměnou za předání jaderných zbraní v rámci takzvaného budapešťského memoranda z roku 1994. Nyní se k němu prý ale nevrací, ačkoli anexe Krymu tuto dohodu porušila.

"Ukrajina si nekoupila žádný mír, ale pouze čas... s tímto kompromisem je nutné se smířit," dodal polský deník.

Kyjev je vojensky přitlačen ke zdi

Nizozemský list de Volkskrant je zase toho názoru, že ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi nezbylo nic jiného, než v Minsku na ujednání přistoupit. "Prezident Porošenko měl sotva jinou možnost. Vojensky je Kyjev přitlačen ke zdi. Díky Moskvě disponují rebelové větším množstvím těžkých zbraní než ukrajinská armáda," napsal de Volkskrant.

"Nejdůležitější rozdíl je ale v tom, že Rusko je připraveno za Doněck a Luhansk bojovat, zatímco Západ se chce přímému střetu s Ruskem za každou cenu vyhnout," uvedl nizozemský deník. Zároveň dodal, že Evropa musí nyní nadále lpět na hospodářských sankcích proti Rusku a zároveň pohrozit jejich dalším zpřísněním, aby moskevští "přisluhovači v Doněcku a Luhansku" příměří neporušovali.


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…