Na východě Ukrajiny se stále bojuje a umírají další lidé

13.02.2015 11:09

I po uzavření dohody o příměří, ke které došlo včera v běloruské metropoli Minsk, umírají na východě Ukrajiny lidé. V posledních 24 hodinách zde zahynulo v bojích s proruskými separatisty osm vojáků a dalších 34 utrpělo zranění. Oznámila to dnes ukrajinská armáda. Při ostřelování zahynuli podle povstalců tři civilisté a skoro dvě desítky byly zraněny.

Na východě Ukrajiny se stále bojuje a umírají další lidé
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

"V Donbasu nebyla ani tato noc klidná. Nepřítel ostřeloval pozice vládních sil se stejnou intenzitou jako dříve," uvedl mluvčí generálního štábu Vladyslav Selezňov. Rebelové podle něj stříleli na vládní pozice ve 111 případech. "V důsledku bojů a ostřelování Ukrajina ztratila osm příslušníků ozbrojených sil a 34 dalších bylo zraněno," dodal.

Boje byly intenzivní zejména okolo města Debalceve, důležitého železničního uzlu na trase mezi hlavními baštami separatistů, Doněckem a Luhanskem.

Luhanská radnice ohlásila, že ostřelování města si vyžádalo životy tří civilistů, dalších pět utrpělo zranění. V Doněcku podle místních úřadů bylo zraněno 14 lidí.

Právě osud ukrajinských jednotek v Debalceve – které jsou podle rebelů obklíčeny, což Kyjev popírá – může podle expertů ohrozit osud čtvrteční dohody z Minsku. Tam se i vůdcové separatistů podepsali pod dohodu, podle které má od sobotní půlnoci platit ve východoukrajinském Donbasu příměří. Konflikt si za deset měsíců vyžádal více než 5300 obětí.


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…