Evropskými kavárnami obchází strach z Trumpa. Čtěte souzvuk zděšení od politiků, novinářů i osobností

14.11.2016 20:12

Svět se po vítězství Donalda Trumpa mění, ale média zůstávají stejná, dalo by se s nadsázkou říci o postojích nejenom amerického, ale i německého mediálního mainstreamu ke 45. prezidentovi Spojených států. Obavy, strach a hysterii však budí Trump i u politiků.

Evropskými kavárnami obchází strach z Trumpa. Čtěte souzvuk zděšení  od politiků, novinářů i osobností
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Šéfredaktor týdeníku Spiegel Klaus Brinkbäume označuje ve svém včerejším komentáři Donalda Trumpa za „absurdního a nebezpečného prezidenta“ a označuje jej za rasistu a člověka s nulovými zkušenostmi. „Trump je představitelem hnutí, které ohrožuje demokracii po celém světě,“ varuje pohoršený Brinkbäume s tím, že ani uznání porážky ze strany Clintonové a smířlivá slova Trumpa po vítězství by veřejnost po celém světě neměla nijak uklidnit.

„I přesto, že byl Trump zvolen demokraticky, stále zůstává nebezpečným člověkem. Je to rasista, který věří v nadřazenost bílé rasy. Jinými slovy, 60 milionů Američanů jednalo hloupě, protože dalo svůj hlas xenofobii, rasismu a nacionalismu,“ konstatuje povýšenecky německý liberál a dělí se se čtenáři Spiegelu o své zkušenosti z nedávné návštěvy USA. „Jakmile se dostanete mimo okruh inteligentních Američanů z univerzit, zjistíte, že jejich kosmopolitní myšlení není mezi obyčejnými Američany zdaleka tak rozšířené.“

„Viděl jsem a cítil frustraci americké dělnické třídy i narušené vztahy mezi jednotlivými společenskými vrstvami. Clintonová nabídla řešení těchto problémů, ale to přišlo příliš pozdě. Trump nenabídl nic, ale správně vycítil, že lidé si přejí změnu a touží po razantních řešeních. Jeho tvrdá slova na adresu hispánských přistěhovalců zněla stejně surově jako ta v Německu před 80 lety, kdy se dral k moci Adolf Hitler,“ konstatuje Brinkbäume.

Stejný údiv, strach a hysterii z nástupu Trumpa lze možná vidět i v očích nejenom německých novinářů, ale také německých politiků. Aspoň rakouský deník Die Presse ve svém včerejším tištěném vydání publikoval text s výmluvným titulkem „In Berlin geht die Trump-Angst um“ (Berlínem obchází strach z Trumpa, pozn. redakce). „Kancléřka Angela Merkelová s vítězstvím Trumpa vůbec nepočítala, a dokonce ani nebyla v průběhu noci, kdy se sčítaly hlasy, vzhůru,“ píše rakouský deník.

„Jako většina Evropanů uléhala Merkelová do postele s Clintonovou a probudila se s Donaldem Trumpem,“ konstatuje s nadsázkou Die Presse a dodává, že i přes diplomatickou reakci Merkelové v jejích umírněných slovech rezonoval odpor a strach. „Kancléřka nyní musí převzít vedení západního světa. Kdo jiný by nyní mohl vzdorovat Putinovi a Erdoganovi než EU? A kdo jiný by měl vést Evropu než Německo?“ agituje rakouský deník.

Zatímco vůdkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová očekává, že by jí nástup Trumpa mohl dopomoci k úspěchu v prezidentských volbách v příštím roce, kancléřka se podle britského deníku Express musí obávat pravého opaku. „Před nástupem populistických sil jen den po vyhlášení výsledků amerických prezidentských voleb varoval i hlavní spojenec Merkelové, ministr financí Wolfgang Schäuble z CDU. ‚Trump-efektu‘ a jeho vlivu na německou politiku se obává i viceprezident CDU Hans-Peter Friedrich.“

„Mnoho lidí má obavy ze zásahů Evropské centrální banky, technokratů EU, z následků TTIP i nekontrolovaného přistěhovalectví. Pokud se jim nedostává vysvětlení a dostatečná pozornost politiků, tak se potom obrací k populistickým politikům,“ cituje britský deník Friedricha a upozorňuje na úspěchy AfD ve spolkových volbách a očekávaný úspěch také v celostátních parlamentních volbách, které se budou konat v příštím roce. Postavení Merkelové je po úspěchu Trumpa zase o něco více oslabeno a nahrává právě AfD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…