Evropští liberálové vítali imigranty, že nám zachrání ekonomiku. Ale teď už prý také obracejí. Toto k tomu říká Pavel Telička

30.01.2016 10:26

Není to tak dávno, co členové liberální frakce v Evropském parlamentu ALDE hlásali, že přicházející migranti představují ekonomickou šanci pro celou Unii. Teď se jejich názor pomalu mění. A podle informací sobotních Lidových novin na tom mají velký podíl dva europoslanci zvolení za ANO Petr Ježek a Pavel Telička. Hranice EU mají podle představ frakce ALDE chránit mimo jiné i tisíce úředníků.

Evropští liberálové vítali imigranty, že nám zachrání ekonomiku. Ale teď už prý také obracejí. Toto k tomu říká Pavel Telička
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Telička mimo jiné připomněl, že jsme nevyčerpali 65 miliard

„Na vnějších hranicích se usadí tisíce úředníků a bezpečnostních expertů, kteří budou třídit imigranty. Kdo nemá nárok na azyl, vrátí se, odkud přicestoval, hned na kraji Evropy,“ navrhuje liberální frakce EP. V první fázi by mělo jít o dva tisíce úředníků a příslušníků bezpečnostních složek.

A když už úředníci dospějí k názoru, že si uprchlík ochranu zaslouží, místo azylu by mohl dostat jen dočasnou ochranu. V takovém případě by musel běženec opustit starý kontinent v okamžiku, kdy se situace v jeho domovině zlepší. Telička nechápavě koutí hlavou nad tím, že tuto možnost EU nevyužila už dávno.

Stejně tak se musí Unie snažit o zlepšení životních poměrů v uprchlických táborech mimo Evropu, aby odtud lidé nechtěli odcházet. Za tímto účelem byla sjednána dohoda s Tureckem, ale ta zatím vázne.

Zásadní úkol ale leží i před těmi zeměmi EU, které odmítají uprchlíky přijmout. Podle poslanců ALDE budou muset tyto země svůj názor přehodnotit, jen tak má celé společenství šanci, že krizi zvládne – sdílenou zodpovědností. Jistý ústupek představuje teze, že by země měly získat čas na přijetí uprchlíků. Měly by si připravit ubytovací kapacity, přijmout úředníky a přichystat patřičné programy. Pak přijde čas na příchod běženců samotných. A to i do Česka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…