Exekutorská komora: ČSSD ve své předvolební kampani mystifikuje veřejnost

02.09.2012 12:46

Exekutorská komora ČR se jménem všech soudních exekutorů distancuje od předvolební kampaně ČSSD. „Marketingový koncept ČSSD považujeme za nekorektní a voličsky tendenční,“ napsala tisková mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Exekutorská komora: ČSSD ve své předvolební kampani mystifikuje veřejnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Současná situace není nikterak příznivá, kvůli hospodářské krizi skončila řada firem ve finančních potížích a počet exekucí roste, přesto však podle vyjádření Exekutorské komory nelze odpovědnost za tuto společenskou situaci přisuzovat právě exekutorům, neboť exekuce se zahajují jen na návrh věřitele.

„Právě věřitel je jediný, kdo může rozhodnout o osudu dluhu, resp. dlužníka. Jestliže dříve věřitelé nad menšími pohledávkami mávli rukou, dnes si to nemohou dovolit, neboť sami čelí finančním těžkostem,“ vysvětluje Báčová a dodává, že žádná exekuce nezačíná sama od sebe. „I když je jejím nutným předpokladem existence dluhu, nejedná se o jedinou příčinu.“

Lidé prý často zapomínají, že soudní exekutor neposuzuje okolnosti vzniku dluhu, tato pravomoc náleží pouze soudům. „V tzv. nalézacím řízení hledají spravedlnost – stanoví, kdo je věřitelem, kdo je dlužníkem, jak vysoká je dlužná částka a do kdy má být uhrazena. Pokud dlužník toto rozhodnutí neuposlechne, věřitel se může (ale nemusí) obrátit na soud podruhé a požádat o nařízení exekuce,“ objasňuje postup soudu Exekutorská komora.

ČSSD vyvolává neférovou debatu

V případě soudního nařízení exekuce musí pověřený exekutor provést exekuci, v opačném případě se vystavuje riziku kárného postihu. Exekutoři jsou kontrolováni nejen ze strany Exekutorské komory ČR, ale i ze strany Ministerstva spravedlnosti a soudů.

„Přístup exekutorů se v posledních třech letech výrazně změnil, čehož si všímá většina kritiků naší profese. Mimo jiné se snažíme reflektovat připomínky obecně prospěšných společností a neziskových organizací,“ říká prezident Exekutorské komory Jiří Prošek. Od března vzešla v platnost také novela exekučního řádu, jež upravuje advokátní odměny a snižuje ty exekutorské.

„Z výše uvedených důvodů nerozumíme tomu, proč ČSSD mystifikuje veřejnost a snaží se vyvolat neférovou předvolební debatu,“ píše Báčová a podotýká, že kromě tohoto dementujícího stanoviska nehodlá Exekutorská komora do probíhající diskuze nijak zasahovat. „Kandidátům z řad ČSSD ovšem nabízíme školení, v němž jim vysvětlíme základní principy exekučního řízení. Věříme, že tak již nebude docházet k dalším dezinterpretacím.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…