Exministr se vyjádřil ke spekulacím o příštím šéfu diplomacie. A rýpl do Schwarzenberga

29.11.2013 10:34

Podle spekulací v médiích je horkým kandidátem na nového ministra zahraničí šéf hradní diplomacie Hynek Kmoníček, ačkoli jeho vládní angažmá nepřímo popřel předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Bývalý velvyslanec Juraj Chmiel pro server Prvnízprávy.cz přidal svůj pohled na věc.

Exministr se vyjádřil ke spekulacím o příštím šéfu diplomacie. A rýpl do Schwarzenberga
Foto: mzv.cz
Popisek: Juraj Chmiel

V současné chvíli je situace taková, že mít na postu ministra zahraničních věcí by kromě ČSSD chtěl i Hrad v čele s prezidentem Milošem Zemanem. Horkým kandidátem na toto křeslo tak podle serveru Prvnízprávy.cz není sociální demokrat Lubomír Zaorálek, ale šéf zahraničního odboru Hradu a kariérní diplomat Hynek Kmoníček, člen ČSSD.

Zaorálek by místo toho mohl získat obnovený post vicepremiéra pro evropské záležitosti, čímž by pod něj přešla celá EU agenda, která je v současnosti v gesci Ministerstva zahraničních věcí. Tento krok by také naplňoval Lisabonskou smlouvu. Zaorálek by měl na starosti koordinaci celé vnitrounijní politiky.

Zkrátka by podle serveru Prvnízprávy.cz nepřišel ani často skloňovaný ministerský kandidát ANO Martin Stropnický. Pokud by mu nevyšel rezort zahraničních věcí, je pro něj prý připraven post ministra kultury, který už v minulosti zastával.

Zavedení vicepremiéra pro EU Chmiel vítá

Svůj pohled na věc vyjádřil bývalý diplomat a ministr ve vládě Jana Fischera Juraj Chmiel. "Fakt je, že jak Zaorálek, tak Kmoníček jsou zkušení matadoři, schopní uřídit a udělat pořádek na MZV. Kohout, který ministerstvo převzal v ne nejlepší kondici, odvedl velký kus práce, ale na návrat do normálu má málo času z hlediska délky mandátu," uvedl pro Prvnízprávy.cz Chmiel. Ostříleným matadorem je podle něj i Stropnický.

Bývalý velvyslanec v Austrálii přiznává, že vicepremiér pro EU je funkce mající velký význam. Jeho šéf tak prý může být na domácím poli silnějším hráčem než ministr zahraničí. Osobně by už s ohledem na Lisabonskou smlouvu znovuzavedení tohoto postu uvítal. Rýpl si přitom i do exšéfa diplomacie Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Byl to právě Chmiel, díky komu se začala koordinační role ministra pro Evropu rozvíjet. "Pak došlo k jeho zrušení. Chvíli kvůli odporu Schwarzenberga nebyl ani státní tajemník a po jeho jmenování na Úřadu vlády Schwarzenberg jmenoval truc-státního tajemníka na MZV a než se to vyjasnilo, byli jsme všem pro smích," uvedl bývalý diplomat.

"Zkušený vicepremiér pro Evropu a zkušený ministr zahraničí by byl pozitivním přínosem pro Českou republiku. Nicméně je to na politicích, jak se rozhodnou," uzavřel bývalý velvyslanec pro Prvnízprávy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…