Exministr zahraničí o Ukrajině: Nová světová válka už běží. Má jen jinou podobu

03.05.2014 11:24

Nová světová válka už běží. Má jen jinou podobu, protože je na území státu, a ne mezi státy, řekl o situaci na Ukrajině v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). EU by nyní měla počkat na výsledek ukrajinských prezidentských voleb. Situaci na Ukrajině ale podle něj nepůjde vyřešit bez Ruska, či dokonce proti Rusku. Poukázal v této souvislosti na situaci v Sýrii. Tamní konflikt se prý nepodařilo vyřešit kvůli tomu, že „jsme nebyli schopni se dohodnout s Ruskem“.

Exministr zahraničí o Ukrajině: Nová světová válka už běží. Má jen jinou podobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Výsledkem jednání by měla být nová ukrajinská ústava, která by měla posílit moc faktických vládců, tedy tamních oligarchů. To by mělo vést ke zklidnění reprezentace v jednotlivých regionech. „…protože si udrží vliv východ na východě, západ na západě, a to dá Ukrajině šanci pokračovat dál,“ domnívá se exministr zahraničí.

Svoboda nesouhlasil s výroky současného ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), které pronesl při své návštěvě Číny ohledně Tibetu: „Jsem rád, že se ministři KDU-ČSL zdrželi hlasování při schvalování cesty ministra Zaorálka do Číny. Kvůli tomu, že se měl zmínit Tibet, jak se nakonec zmínil. Udělali dobře a já to podporuji.“

V rozhovoru také uvedl, že nepovažuje za potupu, že jako bývalý ministr zahraničí je nyní pouhým poradcem poslance Tomáše Podivínského. Zároveň ale nevyloučil, že se do diplomatických služeb ještě vrátí, ale nechce, aby to bylo za každou cenu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…