Exposlanec ODS: Koaliční vymezení strany považuji za velkou chybu

16.10.2013 11:07

Proč nesouhlasí s prohlášením strany ohledně budoucí koaliční spolupráce, a v čem shledá příčiny současné krize ODS? On sám by chtěl mandát poslance obhájit. Co ale od následujícího volebního období očekává a jaký má vzkaz pro voliče? Jaroslava Martinů jsme vyzpovídali nejen v souvislosti s blížícími se volbami, ale zaměřili jsme se i na Poličku, v jejímž čele stojí druhé volební období.

Exposlanec ODS: Koaliční vymezení strany považuji za velkou chybu
Foto: archiv starosty
Popisek: Jaroslav Martinů (ODS)

V rámci předčasných voleb se budete snažit z 11. místa kandidátky ODS v Pardubickém kraji obhájit mandát poslance. S jakým cílem kandidujete a především, co naopak povařuje v uplynulém volebním období za své největší úspěchy?

Mým cílem nejsou osobní ambice, považuji za svoji osobní povinnost se i v těžkých dobách pro ODS přihlásit k politice Občanské demokratické strany a svým podílem přispět.

V čem vidíte příčinu současné krize ODS a proč by podle vás nyní měli občané volit ODS? Co například postrádáte u ostatních stran vymezujících se na pravém spektru politické spektra?

Příčin je mnoho. Vedle našich chyb zde působí i jistý syndrom dvacetiletí neboli generační problém. Také je nezbytné vidět obrovské změny v globálním světovém měřítku, stárnutí Evropy a s tím spojené problémy a mnohé další.

Občanští demokraté vylučují jakoukoli povolební koalici se čtyřmi uskupeními, mezi něž patří hnutí ANO Andreje Babiše, Úsvit senátora Tomia Okamury, blok Hlavu vzhůru a SPOZ. Souhlasíte? A s kým byste tak do koalice šli? Znovu s TOP 09? Právě koalice s TOP 09 může totiž podle některých kritiků za současnou stranickou krizi ODS, kdy strana v rámci koalice rezignovala na svůj program, ale i své ideje.

Toto vymezování považuji za velkou chybu ODS. Myslím, že je čas hledat širokou shodu a upřednostnit státní zájmy před stranickými. Moc rád bych přispěl k návratu slušnosti, poctivosti a hospodárnosti.

Favoritem voleb je ČSSD, která se však potýká s vnitřními problémy, které podle některých mohou vygradovat ještě po volbách. Domníváte se tak, že příští volební období bude klidnější a vládě se podaří ustát celé 4 roky? Co tak očekáváte od nové vlády? Reálnou šanci uspět mají totiž i některá nově vzniklá uskupení, což by znamenalo největší zastoupení stran v Parlamentu v historii ČR.

Nevím, na to je těžké odpovědět. Já osobně nepatřím k lidem, kteří si v případě neúspěchu ODS budou přát co nejhorší poměry, a to obecně. Myslím, že naše země si již nemůže dovolit dosavadní situaci permanentních hádek. Je nejvyšší čas hledat nejlepší řešení a to za účasti co nejširší politické, ale i jiné reprezentace. Tato politika je vyzkoušená např. ve Finsku a přinesla velmi dobré výsledky.

Jste ale také starostou Poličky, v čem tak vidíte výhody kumulace funkce poslance a starosty? A jak se snažíte mandát zákonodárce využít ve prospěch města, případně regionu?

Hlavní výhody vidím ve zkušenostech z obou velmi rozdílných pozic, které mohu uplatňovat při mnoha různých situacích, které život na radnici, ale i v parlamentu, přináší. Věřím, že mohu přispět svému městu i regionu.

Demografický vývoj ve městě není příznivý, a to i přesto, že Polička má dlouhodobě nejméně počet lidí bez práce v regionu. Město se také snaží vytvořit pro občany příznivé bydlení. Co ale dalšího se snažíte dělat proto, aby rodiny s dětmi či mladí lidé neodcházeli jinam? Mám na mysli především dostupnost služeb, ale i kulturní možnosti ve městě?

Ano, demografický vývoj není příznivý. Jedná se o velmi složitou věc, která má mnoho souvislostí. V silách města zdaleka není učinit vše, co by tuto situaci radikálně změnilo. Nicméně našimi hlavními prioritami musí být pracovní příležitosti a dostupné bydlení. Myslím, že ostatní věci - dostupnost služeb, kulturní, sportovní a další možnosti jsou v Poličce na velmi dobré úrovni.

Byl již vypracován plán, který by městu pomohl v řešení budoucí rekonstrukce městských hradeb spolu s mariánským sloupem?  Na obě investice současně nemá totiž radnice peníze. A nebude se tak ještě pokoušet město získat na rekonstrukci dotaci?

My v Poličce jsme trpěliví a víme, že vše potřebuje svůj čas. Hradby opravujeme již 50 let a jsme téměř před dokončením. Mariánský sloup je ve stavu, kdy vyžaduje zásadní opravu, a my musíme rozhodnout o rozumném skloubení obou náročných věcí. Věřím, že se nám to úspěšně podaří.

Máte nějaký vzkaz pro voliče?

Pomozte nám do politiky vrátit slušnost, poctivost a hospodárnost. Moc děkuji. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…