Exposlanec ODS se soudí o dva miliony. Půjčil je prý podnikatelce

26.06.2012 6:09

Bývalý poslanec za ODS a nynější zastupitel Prahy 11 Jiří Janeček se soudí o dva miliony korun. Ty prý v hotovosti půjčil v únoru 2009 ve sněmovně podnikatelce Evě Krejčí, jejíž firma Societa týden předtím vyhrála od Prahy zakázku na přepravu zdravotně postižených.

Exposlanec ODS se soudí o dva miliony. Půjčil je prý podnikatelce
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Městský soud nejprve žádost o zaplacení zamítl, Vrchní soud ale poté verdikt změnil a nařídil Krejčí peníze zaplatit, informují Hospodářské noviny (HN). Krejčí tvrdí, že peníze splatila. Janečkovi prý peníze nosila po 250.000 korun do kanceláře na pražském magistrátu. Nenechala si ale vystavovat žádná potvrzení. Její právníci prý nyní připravují další kroky.

Na půjčku si sám půjčoval

Sám Janeček mohl půjčkou hned několikrát porušit zákon. Peníze předal Krejčí v hotovosti, což zakazuje zákon o praní špinavých peněz. Na půjčku si sám musel půjčit od poslance ČSSD Miroslava Svobody, ale půjčku neuvedl v majetkovém přiznání. Zastupitelům navíc neřekl, že má vazby na firmu, která od města získala mnohamilionové zakázky. Janeček byl v únoru 2009 poslancem a také pražským radním pro sociální politiku.

"Na výběrová řízení jsem neměl a nemám dodnes žádný vliv. Tato služba vypadala tak věrohodně, že když mi bylo sděleno, že se dostala pro platební neschopnost do potíží a skončí její služby pro vozíčkáře včetně dětí, tak jsem na prosby svého okolí udělal vše možné, aby byly zajištěny peníze na další provoz," řekl deníku Janeček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

14:44 To snad není možné... Klaus čekal před studiem a poslouchal Rakušana. Musel se držet

Exprezident Václav Klaus se v Partii na CNN Prima News vyjádřil k 20. výročí vstupu Česka do Evropsk…