Exšéf pražských strážníků před soudem doznal: Vzal jsem úplatek 150 tisíc

26.11.2012 11:28

Někdejší šéf pražských strážníků Vladimír Kotrouš u soudu, který s ním dnes započal, otevřeně přiznal, že vzal úplatek ve výši 150 tisíc korun od majitele autoservisu Jíša. Informuje o tom server Aktuálně.cz. Firma opravuje vozy městských strážníků a Kotrouš žádal peníze za to, že nechá prodloužit smlouvu bez výběrového řízení.

Exšéf pražských strážníků před soudem doznal: Vzal jsem úplatek 150 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Žalobci viní Kotrouše z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí až dvanáctiletý trest vězení. Údajně chtěl po Jíšovi, jehož autoservis se staral o vozy městské policie od roku 2005, několik procent z objemu prostředků, které opravna strážníkům za rok vyfakturovala. Chtěl tak podle státního zástupce získat nejméně 1,2 milionu korun.

Mrzí mě to, řekl Kotrouš

 Kotrouš tuto část obžaloby popřel. Nechtěl prý po Jíšovy čtvrtletní platby. Snažil se ho však přesvědčit, že mu může zajistit delší smlouvu s městskou policií. Takovou pravomoc prý ale neměl. Soudce Kamil Kydalka následně bývalého šéfa strážníků upozornil, že se přiznal k pokusu o podvod. Kotrouš odpověděl, že je to tak a že ho to mrzí.

Někdejší ředitel pražských strážníků podle obžaloby od Jíši převzal na dvou schůzkách nejdříve 200.000 a poté dalších 150.000 korun. Zbytek peněz nedostal, detektivové ho totiž loni 25. listopadu zadrželi v jeho služebním voze v okolí pražské Jižní spojky údajně přímo s úplatkem.

Přijetí druhé částky dnes Kotrouš vysvětlil tím, že měl v té době finanční potíže. "S odstupem doby vím, že jsem udělal velikou chybu," prohlásil. Popřel však, že by převzal i první platbu ve výši 200.000 korun. Po Kotroušově výslechu soudce jednání odročil. Hlavní líčení, které začalo dnes, je zatím naplánováno do pátku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…