FOTO Prdelačka, ovar, jitrnice. Babiš povozil Zemana po Čapím hnízdě „papamobilem“

28.04.2016 16:56

REPORTÁŽ (FOTO, VIDEO UVNITŘ) Milion pro děti z Klokánků, zabijačka a křest malých klokanů. Tak vypadala návštěva prezidenta Miloše Zemana na farmě Čapí hnízdo vicepremiéra Andreje Babiše. Prezident v podstatě podpořil ministra financí v jeho kauze slovy, aby si politici a novináři nehráli na soudce. Zeman si farmu prohlédl z elektrického vozítka, které někteří přítomní komentovali slovem „papamobil“. Na závěr všichni poobědvali luxusně vypadající zabijačkové menu.

FOTO Prdelačka, ovar, jitrnice. Babiš povozil Zemana po Čapím hnízdě „papamobilem“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil farmu Čapí hnízdo za účasti Andreje Babiše. Při této příležitosti pokřtil samce klokana rudokrkého jménem Bimbo

Úderem poledne, přesně podle časového plánu, vjela do areálu Babišovy farmy Čapí hnízdo autokolona prezidenta Miloše Zemana. Hlava státu přijala pozvání k návštěvě od ministra financí při jejich nedávném setkání na Hradě zrovna v době, kdy v médiích nejvíce vrcholilo propírání údajného dotačního podvodu na Čapí hnízdo ve výši zhruba 50 milionů korun.

K tomu se také Zeman na farmě vyjádřil. V podstatě zkritizoval některé politiky a novináře, že si hrají na soudce a automaticky Babiše označují za strůjce podvodu. „Sdílím názor premiéra Sobotky, že by si politici neměli hrát na vyšetřovatele, nebo dokonce na soudce a že by měli vyčkat výsledků vyšetřování a teprve potom mluvit. Totéž samozřejmě platí pro novináře. Vzpomeňte si na kauzu Budišov a Věru Jourovou. Kauza Budišov a Čapí hnízdo budou možná něco analogického,“ komentoval záležitost prezident.

„Jsem strašně rád, že pan prezident přijal mé pozvání. Domluvili jsme se, že pan prezident pokřtí nějakého našeho klokana, a tak jsem si vzpomněl na Klokánky,“ sdělil v úvodu setkání ministr Babiš. Akce se totiž zúčastnily i děti z Klokánků (zařízení, které provozuje Fond ohrožených dětí, pozn. red.). Dětí a jejich vychovatelů dorazilo celkem 296 ze všech koutů republiky a v areálu měli naplánovaný zábavný program. „Možná jste už o Čapím hnízdě slyšely, to je takové populární téma. Máme skvělou reklamu,“ obrátil se Babiš k dětem.

Šéf Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk na dotazy novinářů v místě odmítl, zda necítí, že byl on a děti z Klokánků zneužiti k této akci, odpověděl, že rozhodně ne. Sdělil, aby ti, kteří mají věc vyšetřovat, ji zdárně vyšetřili. Děti si podle jeho slov pobyt maximálně užily.

Podle sdělení mluvčího skupiny Agrofert Karla Hanzelky od doby, co se v médiích kauza Čapí hnízdo rozpoutala, narostl počet návštěvníků i hotelových hostů. „Veškeré kapacity hotelu na víkendy během celého léta už máme obsazené,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Hanzelka.

„Pozvání jsem přijal z několika důvodů,“ začal svůj projev prezident Zeman. „Zaprvé jsem si přečetl, že Čapí hnízdo bylo nominováno v roce 2010 na stavbu roku. Vážím si toho, že se podařilo obnovit starý statek. Hlavní důvod, proč jsem samozřejmě přijel, je pokřtít klokana. Takže ať už jsem křtil jakákoliv zvířata a jakékoli ptáky v zoologických zahradách, vždycky jsem jim dával jedno a totéž jméno, a to jméno zní Bimbo. A víte proč? Ze tří důvodů. Bimbo je jméno slona, druhý důvod je, že jsme si tak říkali s mým přítelem ministrem kultury Pavlem Dostálem, a třetí důvod je, že tímhle nikoho neurazíš, protože Bimbo není v kalendáři,“ vysvětloval prezident dětem.

Původně prý uvažoval o jménu Ignác, ale protože existoval sv. Ignác z Loyoly, který byl zakladatelem Tovaryšstva Ježísova, třeba by se prý jezuité urazili, kdyby Zeman jménem jejich zakladatele pokřtil klokana. „Takže zůstanu u Bimba,“ dodal Miloš Zeman.

Dar prezidenta pro ministra Babiše. Foto – Twitter Jiřího Ovčáčka

Poté si vzal slovo ještě vicepremiér Babiš, který s dikcí, jako by šlo o pár drobných, oznámil, že při této příležitosti věnuje Fondu ohrožených dětí milion korun. Klokánky podporuje finančně i Miloš Zeman, který před časem změnil účel svého nadačního fondu ze splácení státního dluhu právě na pomoc této organizaci starající se o děti. Klokánkům tak předal už 2,5 milionu.

Od dětí na Čapím hnízdě dostal dar i prezident Zeman, šlo o tričko s logem Klokánků. Bez dárku neskončil ani Babiš, kterému Zeman věnoval zarámovanou Ladovu litografii „Dobrý čáp“.

Prezidentův zápis do pamětní knihy. Foto – Twitter Jiřího Ovčáčka

Následoval společný pracovní oběd Miloše Zemana s Andrejem Babišem. Ministr financí chtěl zjevně prezidentovi udělat radost a podával luxusní zabijačkové menu. Hlava státu si tak mohla pochutnat třeba na zabijačkové polévce „prdelačce“, tlačence, škvarcích a paštice. Mezi hlavními chody byly jitrnice a jelítka, ovar, vepřové řízečky, zabijačkový guláš a další pochoutky. Stejným menu hostil Babiš i novináře, kterých se na Čapí hnízdo kvůli prezidentské vizitaci sjelo kolem čtyřiceti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…