Falešný pas? Úřadům nevadil, Mohammad mohl přijít. A je z toho skandál

26.04.2023 15:40

Skandál s udělováním víz v Německu. Ministerstvo zahraničí udělilo vízum na falešný afghánský pas – o tom, že je padělaný, vědělo. Odhalil to e-mail zveřejněný deníkem Bild. Německý politik Petr Bystroň se v Bundestagu zeptal ministryně zahraničí Annaleny Bearbockové, jestli to udělala úmyslně nebo zda zkrátka jen neví, co se jí na ministerstvu děje. Bearbockovou a její ministerstvo kritizuje i Knut Abrahahm (CDU), udělení falešného víza podle něj silně otřese důvěrou v celé ministerstvo.

Falešný pas? Úřadům nevadil, Mohammad mohl přijít. A je z toho skandál
Foto: Repro Twitter
Popisek: Migranti na hranicích Polska a Běloruska

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
V uplynulém týdnu se v Německu odehrál skandál zahrnující ministerstvo zahraničí a jeho ministryni Annalenu Bearbockovou (Grüne – Zelení). Ministerstvo zahraničí do Německa chtělo přivést afghánského občana, i přes jeho nejasnou identitu – předložil totiž falešný pas, vízum mu i tak mělo být uděleno.

O případu udělení víza Mohammadu Alimu G., aby mohl z Pakistánu přicestovat do Německa, informoval německý deník Bild.de. Vízum Mohammadovi bylo uděleno na falešný pas, přičemž ministerstvo zahraničí o falešnosti dokumentu vědělo. Odhalil to e-mail napsaný 9. prosince 2022, na který v případu deník Bild narazil.

„V tomto konkrétním případě je udělení víza správnou cestou. Rád bych se držel pokynu k udělení víza i přes to, že je pas falešný,“ stojí v e-mailu i s konstatováním, že vlastně není překvapením, že afghánské dokumenty jsou falešné, a že padělek měl být rozpoznán dříve. „S těmito obavami jsme přišli ‚příliš pozdě‘,“ píše se v e-mailu.

E-mailem disponoval ještě před jeho zveřejněním i německý politik Petr Bystroň (AfD). Ve svém projevu v Německém spolkovém parlamentu připomněl, že v posledních letech do Německa přišlo přes dva miliony Afghánců, i přes to, že řada z nich se odmítá integrovat do německé společnosti a pracovního systému. Podle Bystroňových slov tak přistěhovalci jen zatěžují sociální systém. Zeptal se proto ministryně Bearbockové, zda o tomto případu udělení víza na padělaný pas věděla.

„Máme zde důkaz. Máme zde e-mail z vašeho úřadu na ambasádu v Islamabádu, kde je explicitně vybídnuto k vydání víz na falešné afghánské pasy,“ ukázal Bytroň e-mail Bundestagu. „Je tohle vaše politika? Děláte to úmyslně nebo to dělají vaši úředníci bez vašeho vědomí a vy tak nemáte nejmenší tušení, co se vám ve vlastním domě děje?“ domáhal se odpovědi od ministryně.

Zděšený je i člen Bundestagu Knut Abrahahm (CDU). „Každý, kdo dá pokyn k udělení víza navzdory falešnému pasu, jede na semaforu na červenou a škodí všem Afgháncům, kteří jsou také v nebezpečí, ale chovají se správně. A to hluboce otřásá důvěrou v přístup ministerstva zahraničí v otázce víz pro Afghánce,“ komentoval Abrahahm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…