Faltýnek ho nesnáší, říká o něm strašný věci, to ani nejde publikovat… Jenomže my to stejně uděláme

02.01.2019 12:15

Premiér Andrej Babiš (ANO) nevylučuje v letošním roce rekonstrukci své koaliční vlády. Je to v rovině úvah, řekl v rozhovoru pro Českou televizi (ČT). Komunisté, na jejichž hlasech menšinový kabinet ANO a ČSSD závisí, podle svého předsedy Vojtěcha Filipa nejsou spokojeni s prací ministrů dopravy Dana Ťoka (za ANO) a zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček ale výměny ministrů za svou stranu odmítá. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, kdo by tedy mohl kabinet premiéra Babiše opustit.

Faltýnek ho nesnáší, říká o něm strašný věci, to ani nejde publikovat… Jenomže my to stejně uděláme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vernisáž obrazů Jaroslava Faltýnka nazvaná Staří blázni jsou bláznivější než mladí. Součástí byla i charitativní dražba

Koaliční situace je velmi čitelná a není dost dobře reálné, aby premiér sám od sebe vyhodil zástupce sociální demokracie. To naší redakci ostatně potvrdily zdroje jak z ANO, tak z ČSSD. Pro předsedu Babiše se tak nabízí lovení ve vlastních vodách. A jak se naší redakci podařilo zjistit, jmen, která to mají nahnutá, je víc. ParlamentníListy.cz totiž získaly konkrétní poznatky hned o třech členech kabinetu.

Prvním z nich je Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví, druhým Dan Ťok, ministr dopravy, a třetí do pomyslné party přibyla Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj.

Pokud bychom začali odzadu, o Dostálové se hovoří na MMR, kterému nyní šéfuje, roky. Právě její letitá aktivita na resortu měla stát i za tím, proč se ministryní nestala už v minulosti. Jak řekl náš dobře informovaný zdroj právě z resortu pro místní rozvoj: „Měla mít jisté bezpečnostní škraloupy, na které bylo upozorňováno písemně.“ O co přesně šlo, na to odpovědět nechtěl, jelikož prý nejde o veřejně přístupné informace. Zjevná narážka na poznatky BIS se však nabízí zcela logicky. Ostatně tyto informace nám potvrdil i blízký spolupracovník exministryně Karly Šlechtové.

Dostálová je navíc dávána do souvislostí s několik týdnů starou kauzou. Ministryně pro místní rozvoj rozhodovala v roce 2016, kdy byla náměstkyní, o neskutečných výdajích agentury CzechTourism ve prospěch „vyvolených osob“ zprostředkovaně a mimo standardní úřední postup, stojí v soudním příkazu k domovní prohlídce. Uvedla to tehdy Česká televize. Podezřelé jsou smlouvy za 38 milionů korun. Dostálová vinu odmítá. Policisté ve druhé polovině listopadu kvůli případu zajišťovali důkazy například v sídle ministerstva, CzechTourismu, na autodromu v Mostě nebo v agentuře Sport Invest. Domovní prohlídku provedli i u Dostálové, odvezli její služební počítač.

Premiér se tehdy Dostálové zastal, avšak situace se mohla dramaticky změnit s tím, kolik informací již získaly orgány činné v trestním řízení.

Anketa

Měl by Tomáš Petříček i nadále být ministrem zahraničí?

3%
97%
hlasovalo: 20727 lidí
Ministr dopravy Dan Ťok by měl skončit zejména kvůli neschopnosti organizovat stavební práce na D1. Druhým, neméně důležitým faktorem je jeho vztah s vlivným mužem ANO Jaroslavem Faltýnkem. Předseda poslanců ANO Ťokem doslova pohrdá a řada členů dolní komory Parlamentu nám podala očité svědectví, kterak Faltýnek o Ťokovi hovoří (na toto místo lze dosadit řadu invektiv a vulgarismů). Ťok prý pro změnu velmi často bývá zavřený na ministerstvu, kde se „chová jako paša, přijímá schůzky a nechává si zjišťovat, kdo a kde kolik bral, především v oblasti dopravy, poradenství a právních věcí. Navíc se opakovaně scházel s Filipem a snažil se cpát lidi od Vojty Filipa hlavně na dráhy.“

Pokud by se měl premiér rozhodovat, k Ťokovu vyhazovu poslouží zřejmě drobnost: jedna nebo dvě další kolony na D1, za níž je ministr dopravy přímo odpovědný.

Třetím jménem, které pro naši redakci bylo velmi překvapivé, je Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví. Ten premiérovi poskytuje pravidelné informace, vykonává vše, co Andrej Babiš požaduje, a zároveň se snaží tlačit vlastní politiku. „Není blízký spolupracovník, ale je poslušný. Slyšel jsem, že na základě jeho informací chtěl premiér kupovat nějakou libereckou nemocnici, tak něco," řekl naší redakci nejmenovaný poslanec ANO. Vojtěcha se ovšem Babiš zastal. Podle SMS vyjádření pro naši redakci má své rezervy, ale je velmi dobrým zástupcem resortu.

Pro dokreslení je potřeba chápat i to, že Vojtěch cíleně míří na nemocnice, kde měl být v minulosti vliv ČSSD. Jedná se o ředitele, kteří se měli údajně podílet na předražených zakázkách.

„Jestli bude rekonstrukce vlády v roce 2019, vyloučit to nemůžu,“ uvedl doslova premiér. „Já určitě budu mluvit s jednotlivými ministry,“ podotkl. Vojtěch Filip předtím v ČT řekl, že největší výhrady má KSČM k Ministerstvu dopravy. Podle Babiše musí Ťok ve vedení resortu přitvrdit. „Je moc hodný na své podřízené firmy. A já přitvrdím taky,“ prohlásil. Ťokovu práci kritizují také opoziční strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…