Fedor Gál: Demonstrace proti Babišovi? Sejdeme se, ale...

05.03.2020 13:03

Fedor Gál nehodnotil poslední volby na Slovensku jen v Prostoru X. Rozhovor poskytl i HlídacímuPsu.org. Opět se radoval z toho, jak byla na Slovensku oživena občanská společnost. Srovnávat Igora Matoviče s Andrejem Babišem nebo s Vítem Bártou není prý namístě. V Čechách se dle něho válčí s liberální demokracií. A chybí tu dialog s radikály.

Fedor Gál: Demonstrace proti Babišovi? Sejdeme se, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fedor Gál

Dle Fedora Gála dopadly na Slovensku v poslední době velice dobře komunální volby, evropské volby i prezidentské volby. Ale jen kvůli tomu, že byl zavražděn investigativní novinář, což odstartovalo občanské protesty. „Na rozdíl od Česka, kde je dnes občanská společnost považovaná za škodnou,“ podotkl. U parlamentních voleb se prý nedá prohlásit, že se jedná o razantní vítězství. Ale podle něj je to šance. „A nevím, jestli ještě nějaká další šance přijde. Pokud teď Slovensko promarní tuto příležitost, bude to znamenat definitivní posílení fašistů a nacionalistů,“ varoval. Dobrou zprávou je dle něho konec vlády SMERu, špatnou, že se do parlamentu nedostali Maďaři, katolíci a liberálové.

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

77%
19%
hlasovalo: 19415 lidí

Jak již uvedl, Matovič je dle sociologa populista, což je prý riziko, stejně tak jako ti, kterými se obklopil. Ale srovnání s Andrejem Babišem nebo s Vítem Bártou podle něho není namístě. „Na rozdíl od Babiše v době jeho vítězství je Matovič v politice deset let. Deset let nezastával žádnou významnou exekutivní funkci, deset let velice konkrétně po korupci šlapal. To je oproti Babišovi velikánský rozdíl. Víta Bártu ani nezmiňujte. Ten se v politice objevil jako kometa, ani jsme se nestačili pořádně rozkoukat, a už byl pryč. To byl jen politický byznysprojekt, to u Matoviče nepřichází v úvahu.“

Jako rozdíl mezi Českem a Slovenskem uvedl, že na Slovensku se podařilo občanskou společnost postavit na nohy. „V Čechách je pražská kavárna pejorativním označením něčeho, co fakticky neexistuje, tady existuje válka s liberální demokracií, která má i své hlasatele – Klause, Jakla, Okamuru a podobně,“ tvrdil sociolog a chválil iniciativu Zapomenuté Slovensko, která se věnovala malým městům a vesnicím. „Fašisty se podařilo prozatím zatlačit pomocí masivní občanské iniciativy, ale jsou v parlamentu a osm procent jejich zisku není málo,“ podotkl Gál. V Čechách dle něho chybí dialog s radikály a voliči těchto stran. „My, když se sejdeme na Staroměstském náměstí, nemusíme se o ničem přesvědčovat. My si tam potvrzujeme svou identitu, své hodnoty a víme, že to není málo. Ale Babišovy preference to nezmění ani o milimetr,“ pravil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dát důchodcům to, co dáváme na Ukrajinu, tak jezdí na Mallorcu!“ Pravda bolševika ze Slavonic

15:30 „Dát důchodcům to, co dáváme na Ukrajinu, tak jezdí na Mallorcu!“ Pravda bolševika ze Slavonic

„Na Ukrajině jsem byl dvakrát a žádná demokracie tam nikdy nebyla. Vypadalo to tam, já byl v Ivanofr…