Fiala bez oponenta v ČT: Populisté, extremisté ve Sněmovně. Demonstrace? Žádný pád vlády. A pokud Pavel vetuje...

05.03.2023 15:25 | On-line

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) Václavu Moravcovi sdělil, že vládní pětikoalici došla s opozicí a její přemírou obstrukcí trpělivost. „Musím říct, že bohužel populisté, extremisté se stále nesmířili s výsledkem sněmovních voleb a snaží se to přenést do Sněmovny a obstruovat legislativní proces,“ zlobil se Fiala. Oznámil, že koalice bude s opozicí jednat, jenže hned přidal jedno „ale“. „Pokud někdo řekne, že ve Sněmovně to bude peklo a pak se tam připoutá k pultíku, no tak potom ten dialog není úplně snadný.“

Fiala bez oponenta v ČT: Populisté, extremisté ve Sněmovně. Demonstrace? Žádný pád vlády. A pokud Pavel vetuje...
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Premiér Petr Fiala v Otázkách Václava Moravce.

Hostem první hodiny Otázek Václava Moravce byl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Hned v úvodu pořadu Fiala zdůraznil, že debata s opozicí probíhá, ale s opozicí se nedá domluvit, protože není dodržováno to, co se dohodlo.

„Musím říct, že bohužel populisté, extremisté se stále nesmířili s výsledkem sněmovních voleb a snaží se to přenést do Sněmovny a obstruovat legislativní proces. A my už nejsme připraveni tolerovat to, co se dělo rok a půl. Já jsem vždy hájil právo opozice obstruovat, ale my musíme mít jako většina prostor k tomu prosazovat zákony ve prospěch voličů. A dnes jsme v situaci, kdy se ty obstrukce používají skoro pořád. Každý dnes ví, že když začne jednání Sněmovny v úterý, tak každý ví, že úterý je ztracené, protože opozice bude předkládat pozměňovací návrhy k programu schůze,“ upozorňoval Fiala.

Poté dal jeden konkrétní případ z doby, kdy byl poslancem opozice. Tehdy při jednom z jednání došlo k tomu, že mu tehdejší místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) odejmula slovo. Vypnula mu mikrofon.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28578 lidí
„Bylo to v rozporu s Jednacím řádem. Ale co jsem udělal já? Řekl jsem, že s tím nesouhlasím a odešel jsem od pultíku. A co udělal Andrej Babiš ve stejné situaci. Odmítl odejít a zablokoval řečniště a nemohlo se pokračovat. A tady je mezi námi ten rozdíl. Oni když říkají, že se chovají standardně, tak se nechovají standardně. Takto to dál nejde,“ řekl předseda vlády.

Poté došlo k večernímu jednání všech stran a to, co bylo domluveno, dodrželi posléze všichni poslanci, tedy i poslanci ANO a SPD. Fiala v tom vidí naději, že Sněmovna bude napříště fungovat lépe. Obstrukce je podle něj důležitá, ale nemůže blokovat jednání celého zákonodárného sboru. Fiala má za to, že je čas vrátit se k dlouhodobým dohodám, které byly ve Sněmovně celé léta dodržovány. Teď část těchto dohod padla a je třeba je resuscitovat. „To páteční noční jednání mě naplnilo opatrným optimismem, že takto se nedá fungovat dál,“ podotkl premiér.

Přislíbil, že koalice bude s opozicí jednat o parametrech důchodové reformy i o nutných úsporách v rozpočtu. K jednáním dojde, ale Fiala upozornil, že to ještě neznamená, že opozice bude rozhovorům otevřená. „Ale pokud někdo řekne, že ve Sněmovně to bude peklo a pak se tam připoutá k pultíku, no tak potom ten dialog není úplně snadný nebo vůbec možný,“ pravil Fiala.

Znovu zopakoval, že on jako politik bude vždy hájit právo opozice obstruovat, ale pokud opoziční strany obstruují týden co týden, je to podle Fialy neudržitelné.

„Já jsem si vědom toho, že je to velmi citlivé, že každý, kdo je dnes ve vládě, může být za čas v opozici, a je k tomu třeba přistupovat opatrně. Ale pokud opozice využívá obstrukcí každý týden, tak pak je třeba prosadit nějakou změnu, nebo se dohodnout na tom, že takto se to dít nebude,“ zdůraznil Fiala.

Novelu na zpomalení valorizací penzí Fiala považuje za nutnou. „Nikdo nepředpokládal, že ty podmínky budou takové, že by valorizace dosáhly takovéto výše. Bylo potřeba do toho zasáhnout,“ řekl premiér Petr Fiala.

Odmítl, že by se tématem valorizace penzí vláda záměrně zabývala až po volbách prezidenta, aby tím ovlivnila prezidentské volby. „Je potřeba si také připomenout, co jsme za ten rok řešili.

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48203 lidí
Já jsem poslouchal, že nebude plyn a že zmrzneme. Plyn je. Já jsem poslouchal, že benzín bude stát 70 korun, ale ceny benzínu jsou na předválečné úrovni. Slyšel jsem, že nezvládneme ceny energií, a zvládli jsme je. Že bude obrovská nezaměstnanost, protože budou krachovat firmy. Ale nic z toho se nestalo, protože vláda měla plán, dělala postupné kroky a ono to funguje. A bude to fungovat i do budoucna,“ prohlásill Fiala.

„Vláda byla připravena, že valorizace důchodů bude někde mezi 700 až 900 korunami, jinými slovy jsme počítali asi s 20 miliardami, ale to, co se stalo, s tím nikdo nepočítal. A my máme připraveno i to systémové opatření valorizace důchodů, kde budou upraveny i předčasné důchody. My to předložíme asi v polovině roku, protože to je nutná věc, Ale teď bylo potřeba rychle reagovat. A dovolte mi říct ještě jednu věc. Nikdy v historii nevzrostly penze tolik jako za naší vlády,“ vysvětloval Fiala.

A položil řečnickou otázku: „Opravdu chceme politiky, kteří dělají jen to, za co získají potlesk – nebo zda dělají to, co je správné pro naší zemi? Já jsem přesvědčen, že děláme to, co je správné,“ zdůrazňoval Fiala s tím, že i kdyby na nějaké demonstrace došlo, nebude to podle něj důvod na pád vlády. „Pokud budou demonstrace, tak budou. Já to nepodceňuji. Je tu silná opozice, je populistická a je schopná používat radikální kroky. Každý máme nějakou odpovědnost. Já jsem přišel do vlády proto, abych dělal odpovědnou politiku. Když jsem přišel do vlády, tak jsem poslouchal, jak nebude plyn a další věci – a všechno jsme to zvládli,“ opakoval předseda vlády Petr Fiala.

Poté zdůraznil, že vládní koalice se původně chtěla vyhnout vyhlášení stavu legislativní nouze a zpomalit cestu valorizace penzí standardní cestou, „ale tak to po vyjádření opozice nešlo“.„A je tady třeba říct jednu věc. My jsme nechtěli stav legislativní nouze. My jsme chtěli dohodu na zkrácení legislativních lhůt, ale opozice řekla ‚ne‘. Řekla to i veřejně, takže nám nezbylo, než jednat ve stavu legislativní nouze. Vládě totiž není jedno, jestli ve státní kase zůstanou vůbec nějaké peníze a jestli je stávající důchodový systém udržitelný.“

A ostatní ústavní činitelé by – podle premiéra Fialy – měli přemýšlet v podobných mantinelech. Podle Fialy to platí i pro nastávajícího prezidenta republiky Petra Pavla – protože pokud tento zákon vetuje, znamenalo by to další velké výdaje státního rozpočtu.


Petr Fiala u Václava Moravce. (Screen: ČT24)

Fiala se jal vysvětlovat, že jeho vláda nebude zavádět další regulační poplatky ve zdravotnictví. Pan ministr (zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09) to ani tak neřekl, a já chci všechny uklidnit, že naše vláda regulační poplatky zavádět nebude,“ řekl jasně předseda vlády. „Já poctivě říkám, že toto není téma koaličních jednání. Už se to tady jednou vyzkoušelo a víme, k čemu to vedlo,“ dodal premiér.

Zdůraznil, že vláda skutečně chce konsolidovat veřejné finance. „Není pravda, že jsme v loňském roce nic neudělali. Udělali. A teď v tom budeme pokračovat, ale budeme to dělat s rozmyslem,“ pravil Petr Fiala.

Zdůraznil také, že jeho vláda, jeho ministři, lidem říkají pravdu. A proto také otevřeně říkají, že se zvažuje zavedení zvýšení odvodů OSVČ. „Ale to, že se to zvažuje, ještě neznamená, že k tomu nakonec dojde,“ poznamenal Fiala.

I tak se bude vláda starat o to, aby rostly i platy učitelů.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28578 lidí
„My do zákona dáváme nárok, je to dle zákona, takže to není politická proklamace, na 130 % průměrné mzdy. A tady to opravdu musíme dělat s určitou opatrností. Toto se může týkat jen učitelů, ne obecně pedagogických pracovníků,“ zdůraznil Fiala s tím, že i ostatní pedagogičtí pracovníci mají nárok na slušné mzdy, ale zásadní je, že do školství se musí dostat kvalitní učitelé, protože právě učitelé mají velký vliv na mladé lidi a tím i na budoucnost této země.

Zdůraznil také, že z jeho pohledu nic nebrání tomu, aby se lidovec Petr Hladík stal ministrem životního prostředí. „Nechal jsem na konci roku určitý čas, aby se i v médiích mohly objevit nějaké výhrady a aby se ukázalo, jak bude pokračovat vyšetřování. Všechno to proběhlo a nic z toho se nestalo,“ pravil Fiala.

Stejně tak nevidí problém v tom, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) klade dotazy tam, kde je klást má. „Jako ministr spravedlnosti na podané podněty klade otázky na práci státních zástupců. V případě státních zástupců může ty otázky položit pouze ministr. Proto ty dotazy mají podpis ministra a musí to tak být,“ řekl jasně Fiala s tím, že Blažek na jednáních vlády vysvětlil, proč postupuje, jak postupuje. „A takhle to má být,“ řekl Fiala. „Já znovu říkám, že zásah do živé kauzy bych nepřipustil,“ zdůraznil ještě.

Nakonec řekl pár slov k budoucímu prezidentovi Petru Pavlovi. Na spolupráci s ním se prý Fiala těší.

„Je to demokraticky zvolený prezident. Petr Pavel je na rozdíl od Miloše Zemana připraven respektovat Ústavu a jejího ducha. Nebude prostě zkoušet, kam může prezidentská moc jít. Než jsem sem šel, tak jsem si přečetl, že Miloš Zeman zmínil politický systém změnit z parlamentního na prezidentský systém. A to je pro mě nepřijatelné. Já jsem si byl jist, že jmenování Rusnokovy vlády bylo pokusem změnit ústavu. A dnes to Miloš Zeman sám přiznal.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

kousek jsem viděla, ale to fakt nešlo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedanusa , 05.03.2023 15:35:57
ten chlap je mimo realitu a neustále jen lže a lže a pokud náhodou nelže, tak plácá blbosti

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …