Fiala na Frekvenci 1: Pro všechny by měla platit stejná pravidla. Babiš nesplňuje jednu z podmínek

25.01.2014 17:55

V pořadu Pressklub byl nový předseda ODS Petr Fiala. Své zvolení do čela strany hodlá oslavit prací. Občanská demokracie se podle něj dá zachránit a jako tradiční pravicová strana má své místo na politické scéně.

Fiala na Frekvenci 1: Pro všechny by měla platit stejná pravidla. Babiš nesplňuje jednu z podmínek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě zvolený předseda ODS Petr Fiala

Na otázky, jak bude slavit, Fiala odpovídá zamítavě. „Jediné, co budu dělat, je oslava prací. Jsem přesvědčen, že ODS se zachránit má a že se zachránit dá. Jako tradiční pravicová strana zde má své místo,“ myslí si nový předseda.

Kongres už začal dělat kroky, které jsem navrhl

„Objel jsem celou republiku a mluvil jsem se členy. Naprostá většina vyjadřovala názor, že ve vedení by neměl být nikdo z předchozího vedení,“ zdůvodnil Fiala, proč delegáti nedali příležitost Miroslavě Němcové nebo Jiřímu Pospíšilovi.

„Vystoupil jsem s konkrétním plánem sedmi kroků, které je potřeba začít dělat. Pro mě je překvapivé, že kongres už některé z těch kroků začal dělat. Zmenšil se počet členů výkonné rady. Vytvořil se nový republikový sněm. Členská základna bude mít větší vliv na celorepublikovou politiku strany,“ ocenil Fiala na Frekvenci 1.

Lidovci mohou mít pěkné řeči o politice. Přitom souhlasí s nekorektním postupem ve sněmovně

Dodal, že ODS už nyní začala pracovat a postavila se účelovému schvalování zákona o státní službě, který předložila rodící se koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Občanská demokratická strana se tedy mění k lepšímu. To stejné ale Fiala nechtěl říct o celé české politice.

Podle Fialy nezáleží na tom, co kdo říká a slibuje, ale co kdo dělá. „To může mít KDU-ČSL hrozně pěkné řeči, jak bude dělat politiku lepší, ale pak souhlasí s naprosto nekorektním postupem ve sněmovně,“ upozornil předseda ODS.

Pro všechny mají platit stejná pravidla. A pan Babiš nesplňuje jednu z podmínek

„Lustrační zákon je řidičským průkazem pro určité funkce,“ tvrdí Fiala a říká: „To není jenom problém hnutí ANO a pana Babiše. Jestliže dojde k porušení pravidel a zvyklostí, ponesou za to odpovědnost předseda vlády a ostatní.“

Teď chce šéf občanských demokratů vyčkat, jak se budou noví členové vlády chovat ve funkcích. „Ale co říkám je, že pro všechny mají platit stejná pravidla. A pan Babiš nesplňuje jednu z podmínek,“ trvá si na svém Fiala.

Otázka vzdělávání mě u nové vlády zneklidňuje

Fialu jako bývalého ministra školství zneklidňuje program nové koalice týkající se právě školství. To je prý ošetřeno velmi vágně. „Právě otázka vzdělávání, výzkumu a inovací jsou pro Českou republiku mimořádně důležité. Jestliže je koaliční smlouva v těchto věcech neurčitá, tak mě to zneklidňuje,“ uvedl Fiala.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…