Fiala obecným prohlášením překryl boj mezi Černochovou a Řehkou

25.05.2023 18:06

Premiér Petr Fiala se ve čtvrtek na mimořádné schůzi snažil urovnat spor mezi ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Armády ČR Karlem Řehkou. Ten měl v plánu kvůli údajným dlouhodobým neshodám rezignovat na svůj post. Po schůzi vydal Fiala jen obecné prohlášení, že všichni zúčastnění usilují o silnou a moderní armádu.

Fiala obecným prohlášením překryl boj mezi Černochovou a Řehkou
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jmenování brigádního generála Ing. Karla Řehky, ředitele sekce logistiky Ministerstva obrany, do hodnosti generálmajora

Řehka minulý týden ohlásil, že zvažuje svoji rezignaci kvůli dlouhodobým neshodám s ministryní obrany. Černochová prý Řehkovi mimo jiné zasahuje do kompetencí. Černochová v reakci uvedla, že byť se někdy s Řehkou střetnou, celá záležitost je podle ní „přefouknutá“ a všichni mají na zřeteli zejména modernizaci armády. Vzniklou situaci se na čtvrteční schůzi pokusil urovnat premiér Petr Fiala. Zda se to povedlo, není z jeho prvních vyjádření jasné.

„S ministryní obrany Janou Černochovou a náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou jsme probrali aktuální témata týkající se resortu obrany a řešili jsme, jak zlepšit spolupráci mezi civilní a vojenskou částí resortu. Všichni jsme se shodli, že naším společným a nejvyšším zájmem je silná a moderní armáda, a podle toho budeme postupovat,“ napsal Fiala na twitteru.

Podobně se vyjádřil i samotný Řehka, který v zásadě zopakoval premiérova slova. „Je to tak, jak to napsal pan premiér. Nemám nad rámec toho co dodat. Je to možná napsané diplomaticky, ale prostě jsme normálně diskutovali, jak dál spolupracovat, jak zlepšovat věci a spolupráci mezi civilní a vojenskou částí, bavili jsme se o dalších obranných tématech. Rozešli jsme se s nějakou vizí, jak pracovat dál,“ uvedl bez dalších odpovědí pro server Novinky.cz.

Premiér Fiala se následně přeci jen pokusil situaci uklidnit, že žádný spor už mezi oběma stranami není. „Dnešní jednání ukázalo, že žádný spor není. Všichni zúčastnění na schůzce mají zájem na tom, aby se zvyšovala obranyschopnost České republiky, abychom posilovali bezpečnost občanů, modernizovali armádu... Na tomto budou v dobré spolupráci intenzivně pracovat. Spolupráce funguje, debata byla o tom, jakým způsobem ještě více komunikovat mezi civilní a vojenskou složkou ministerstva obrany,“ prohlásil premiér na tiskové konferenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…