Fialo, nástup? 5490 Kč platí Čech, 3910 Kč za rohem. Hůř než Nutella

13.11.2023 12:05 | Analýza

Rozdílné ceny v Česku a v zahraničí jsou takové téma, že se mu začal věnovat i premiér. Když srovnával německou a českou Nutellu, dostal hned několik doporučení, kam by mohl jet příště. Ideální adept je švédská společnost IKEA. V ní je možné srovnávat vskutku mezinárodně. Jedna roleta má hned několik cen. Poláci například platí tu německou. A Češi jsou na tom už tradičně nejhůř, o 41 % proti Polákům. Ti za výrobek platí v přepočtu 3910 Kč, u nás je přitom cena 5490 Kč. Rozdíl tedy vychází možná hůř než u zmíněné pomazánky Nutella, kterou rozebíral premiér Fiala.

Fialo, nástup? 5490 Kč platí Čech, 3910 Kč za rohem. Hůř než Nutella
Foto: Repro IKEA
Popisek: Rolety FYRTUR z Ikea - všude stejné, různě drahé

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí
Svým videem způsobil premiér Petr Fiala veliké pobavení, když upozornil na problém, který Češi řeší již drahnou dobu, totiž že stejné zboží je v Česku dražší. V komentářích i vtipech, kterých bylo nepočítaně, se pak objevila doporučení, kam by měl Petr Fiala zamířit příště, například do Polska, kde mají taktéž mnohem levnější potraviny. Ale nejde jen o ně.

Jak premiér sám poznamenal, kupoval produkty, které jsou standardizované. Tedy Nutellu, Coca-colu nebo kečup Heinz. Stejné výrobky jsou však k nalezení i v jiných řetězcích. Například v proslaveném dodavateli nábytku IKEA, který poskytuje doslova a do písmene stejné zboží. Ne však za stejné ceny.

Jako příklad může sloužit roleta FYRTUR, která je na dálkové ovládání. Čech za ni, v provedení 140 x 195 centimetrů, zaplatí 5490 Kč.

Ne tak obyvatel Polska. Ten za ni dá 699 polských zlotých. V přepočtu na koruny české se jedná 3880 Kč. Tedy o 1610 méně než v ČR.

Přepočty na kurzy jsou ošidné. Proto je záhodno ukázat rozdíl černý na bílém. A k tomu může sloužit slovenská a německá IKEA. Slovenský zákazník zaplatí za stejnou roletu ve stejné velikosti 199 eur, tedy necelých 4900 Kč. I to je o 600 Kč méně, než zaplatí český zákazník, což může některé Slováky těšit.

Přesně do té doby, než si srovnají cenu s Němci, kteří za tuto roletu zaplatí přesně o pětinu méně, 159 eur, tedy 3910 Kč. O tisíc korun méně než Slovák, o 1580 Kč méně než Čech. Zdá-li se vám tato částka velice podobná rozdílu mezi Českem a Polskem, není to bez důvodu, Poláci mají skutečně německou cenu.

Ještě pro konečné srovnání, IKEA je jak známo švédská firma. Ve Švédsku stojí roleta FYRTUR 2095 švédských korun, tedy 4430 kč.

Daně

Nabízí se otázka, zda za rozdílné ceny nemohou různé úrovně daně z přidané hodnoty.

V ČR je to 21 %.
Na Slovensku 20 %.
V Polsku 23 %.
V Německu 19 %.
A ve Švédsku 25 %.

Jedná se o standardní sazby DPH, protože není důvod předpokládat, že zatemňovací roleta s dálkovým ovládáním je zboží pro občany nezbytné, a proto se nachází ve snížené sazbě DPH.

Očištěné o daně a přepočítané na koruny vypadají ceny takto:

CZ: 4337 Kč
PL: 2987 Kč
SK: 3920 Kč
DE: 3167 Kč
SE: 3544 Kč

Je vidět, že daně na pořadí drahoty nic nemění, v podstatě pouze zvyšují rozdíl mezi polskou a německou cenou.

Rozdílu v ceně položek už si všimli na sociálních sítích. Jak spočítal „Jakub“, česká IKEA si za roletu účtuje o 41 % více než polská. Svůj příspěvek adresoval zejména Tomáši Prouzovi, prezidentovi Svazu obchodu a cestovního ruchu, který řetězce čas od času brání v diskusních pořadech.

„Prouza je skvělej. Lepšího obhájce si řetězce nemohly přát. Se musím smát, když ho slyším,“ přizvukoval Daniel Trojan. „To jo. Když jsem slyšel OVM, všichni tam kopali za všechny kromě spotřebitelů. Tohle je jinak hezký případ, jak nás tu holí. 41 % navíc prostě nejde nijak odůvodnit. Zrovna u IKEA budou nejspíš i balení totožná pro Polsko a ČR. Není důvod...“ přidal se opět Jakub.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Obchodní domy dělají prý 68% prodeje v našem státě,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 13.11.2023 14:57:50
skoro si myslím, že vláda je s nimi přes Prouzu dohodnuta na co největších možných cenách, protože vyšší cena rovná se i vyšší daň, kterou schlamstne vláda a okamžitě rozfrcá nebo pošle na Ukrajinu. Kecá o cenách menších, ale nekoná. Vydělají na tom oba, vláda i hytlermarkety, jen běžný občan utře hubu. Úplně stejné jako s výrobci elektřiny, vykazují enormní zisky, není zastropována cena U NICH! jako všude jinde v Evropě, no a taky z vyšších zisků více daní a opět má vláda co narvat do amerického rezavého šuntu. Vláda nemá zájem o blaho lidu, vláda má zájem na sobě samé a jejích protektorech. Ten trouba chodí, kupuje džus a Nutellu, blábolí nesmysly, nicméně neudělá NIC !!! Mezi lidmi je totiž ještě hodně peněz v bankách, které je třeba z nich vytáhat. A jak jinak než vyššími cenami všeho, umělou inflací. A že je tu 20% lidí, co padají na hubu a jsou už bez úspor? Co je vládě do nich. Máme dost mostů a teplovodů, kam se mohou uchýlit. Dělají to záměrně, jsou morem této země.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…