Finální součet: Katastrofa Baracka Obamy. I tento pán to přiznává

17.01.2017 12:26

Odcházejícího demokratického prezidenta USA Baracka Obamu si vzal na paškál komentátor serveru Reflex.cz Viliam Buchert. Jak například uvedl, Obama byl fantastický řečník. „Tuto velkolepou podívanou ale často provázela prázdnota,“ uvedl. Zaměřil se pak i na prohru Demokratické strany v souboji s republikánem Donaldem Trumpem.

Finální součet: Katastrofa Baracka Obamy. I tento pán to přiznává
Foto: archív autora
Popisek: Obama

Buchert si všímá například posledního téměř hodinového prezidentského projevu v Chicagu, při němž dokázal dojmout k slzám nejen svoji manželku, ale i viceprezidenta Joa Bidena či přítomné diváky. „Ale dokonce i sám sebe,“ dodává Buchert s tím, že šlo o velkolepé divadelní představení.

Podle Bucherta však nesplněné sliby Baracka Obamy přispěly k prohře jeho stranické kolegyně Hillary Clintonové. „Paradoxní u toho je, že loučící se vůdce USA je i v porovnání s ostatními americkými prezidenty na konci jejich funkčního období hodně populární. Je mnoha lidem sympatický a k tomu výrazně přispěly právě jeho fantastické řečnické schopnosti. V tomto ohledu by se od něj měli všichni politici a političky světa učit,“ dodal.

„Jenže právě v tom, v čem byla Obamova obrovská síla, byla současně i jeho slabost. Nežije totiž v diktatuře, ale ve vyspělé demokracii. V ní lidé hledají i odpovědi na vzletná slova, konfrontují je s realitou. V tom už byl prezident daleko slabší,“ zmínil také Buchert. Příkladem byla například jeho silná slova o tom, jak bude svět zbaven jaderných zbraní. Jenže se pak podle Bucherta nestalo v podstatě nic.

„I proto mohl vyhrát Donald Trump, který se naopak nerozpakoval hovořit jako dlaždič a někdy si vymýšlet. Většina amerických voličů ale cítila, že je to autentické. Barack Obama je pravý opak – bylo to krásné a neautentické,“ řekl Buchert.

Původní text ZDE.

Podle jeho slov američtí demokraté nebyli tak slabí od 20. let minulého století – a právě i kvůli neukojitelné Obamově touze prezentovat pouze sám sebe. „Pokud se Demokratická strana, která byla založena roku 1828, rychle nevzpamatuje, bude zažívat krušné časy,“ poznamenal. Kromě prohrané bitvy o Bílý dům mají demokraté, jak Buchert vypočítává, v jednotlivých státech Unie pouze 16 guvernérů, i ve Sněmovně reprezentantů či v Kongresu je demokratů menšina. 

„Pokud se díváme na celkové zisky a čísla Demokratické strany, tak pro ni konec mise Baracka Obamy skončil katastrofou. Přesto někteří lidé pořád tvrdí, že Obama byl úspěšný. Z tohoto pohledu rozhodně nikoli, naopak patřil k nejhorším americkým prezidentům v posledních 100 letech,“ uzavřel Buchert.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …